Тепличний бізнес в Україні страждає від дорогих енергоресурсів

6 червня 2017 475 0
Майкл Хондерс, комерційний директор «Галіція Ґрінері» (Galicia Greenery)
tvoemisto.tvМайкл Хондерс, комерційний директор «Галіція Ґрінері» (Galicia Greenery)

Розвитку тепличних господарств в Україні перешкоджає, крім української бюрократії та корупції, ледь не щоденне зростання цін на енергоносії, пише «Дзеркало тижня. Україна».

Саме з цих причин кілька років тому в Україні припинили роботу чимало підприємств, які вирощували овочі в закритому ґрунті. Але проблеми з енергоносіями не скінчилися. Їх відчувають навіть закордонні інвестори.

Нині охочих вкладати кошти у розвиток тепличних господарств украй мало. Навіть іноземці, які торік інвестували в цю галузь, не впевнені в завтрашньому дні.

П'ять років тому нідерландець Майкл Хондерс із командою нідерландських фермерів вирушив до Казахстану, Грузії та України, щоб вирощувати овочі за сучасними технологіями. Згодом у м. Буську Львівської області він заснував компанію «Галіція Ґрінері», а сам став її комерційним директором.

«Дешевизна виробництва в пострадянських країнах — міф. Усе обладнання довелося закуповувати в Нідерландах, а витрати, наприклад, на електрику — непередбачувані: тарифи змінюються майже щомісяця», — розповів Майкл Хондерс.

Читайте за темою: Голландський фермер вирощує в Україні салат за особливими технологіями

Закордонні інвестори свої прибутки на законних підставах виводять за кордон. В Україні залишається заробітна платня, плата за оренду землю, енергоносії тощо. Українські тепличники витрачають свої прибутки в Україні, тим самим підтримуючи вітчизняну економіку.

Крім того, негативно вплинуло на тепличне виробництво закриття хімічних підприємств, які випускали мінеральні добрива.

Читайте за темою: У розпал посівної фермерів можуть залишити без добрив

Також здали свої позиції господарства, що вирощували посадковий матеріал. Тепер усі ці компоненти — від посадкового матеріалу до технологій — тепличні господарства України закуповують за кордоном.

Тепер власникам теплиць надзвичайно складно говорити про рентабельність тепличних господарств у 100—150%, що було результатом дешевих енергоносіїв.

Виконано за допомогою Disqus