Фермера притягнули до відповідальності за порушення умов роботи з пестицидами

7 червня 2017 191 0
Кодекси, терези і молоток
WebGid infoКодекси, терези і молоток

На Тернопільщині до адміністративної відповідальності притягнули місцевого фермера, який здійснив обробку озимої пшениці на власній земельній ділянці з порушенням правил застосування отрутохімікатів, чим викликав незадоволення сусідів та спричинив загибель бджіл, повідомили в Держекоінспекції Тернопільської області.

Випадок стався на території Мшанецької сільської ради Зборівського району.

Екологи нагадують, що порушники правил застосування пестицидів та агрохімікатів несуть відповідальність за ст. 83 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Враховуючи те, що використання пестицидів як громадянами, так і агропідприємствами здійснюється протягом сезону кілька разів, важливо щоб усі дотримувалися державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

«Відповідно до вимог, усі роботи з отрутохімікатами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години і з урахування сили вітру. Перед проведенням обробок об'єктів, розташованих в межах або поблизу населених пунктів, необхідно через органи місцевого самоврядування та ЗМІ оповістити людей про майбутні роботи і строки, протягом яких забороняється перебування людей в обробленій зоні», — нагадують екологи.

Із метою попередження загибелі бджіл під час обробки полів, власники посівів зобов'язані виконувати вимоги Закону України «Про бджільництво» та «Інструкцію щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл», п.п. 7.12 -7.14 якої говорять: «власників пасік оповіщають за три дні до хімобробок із зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця (у радіусі 7 км), часу і способу обробки».

Виконано за допомогою Disqus