Податківці активніше перевірятимуть аграріїв

8 червня 2017 991 0
Прискіпливе розглядання документа під лупою
dtkt.uaПрискіпливе розглядання документа під лупою

Велика частина податкових перевірок агросектора припаде на 2017 і 2018 р., пише UBR.ua.

Активізація нинішніх податкових перевірок аграріїв пов'язана зі скасуванням спецрежиму з ПДВ. Оскільки вже зараз виявляється велика кількість помилок, які з різних причин допускають сільгоспвиробники у веденні фінансової звітності (помилився в трактуванні закону бухгалтер підприємства або закони змінювалися так швидко, що важко було виконати всі вимоги).

За словами податкового експерта, партнера аудиторської компанії Crowe Horwath AC Ukraine Ольги Богданової, перше, на що звертають увагу працівники ДФС, — це на складності з урахуванням «розщепленого» в 2016 рі ПДВ. З одного боку, податківці самі до кінця не розуміють, як треба правильно розділяти податковий кредит, а з іншого, у зв'язку з податковими новаціями, аграрії встигли наробити помилок, які відразу впадають в очі контролерам.

Зокрема, з липня 2015 р. податковий кредит підприємства в будь-якому випадку повинні вказувати в декларації з ПДВ. Навіть якщо агрофірма не має права на податковий кредит у зв'язку з проведенням операцій, не пов'язаних з господарською діяльністю чи неоподатковуваних податком на додану вартість, то вона все одно повинна нараховувати умовні зобов'язання з цього податку. Не всі підприємства це роблять і продовжують «не показувати» в звітності податкового кредиту.

Є випадки, коли податкова приходить і на всю суму прихованого кредиту нараховує податкові зобов'язання, при цьому не визнає сам податковий кредит.

«Такі випадки виявляються дуже швидко і не вимагають спеціальної перевірки, завдяки введенню електронного адміністрування ПДВ», — розповіла Ольга Богданова.

Крім того, з кінця 2015 р. сільгоспвиробники повинні були донараховувати ПДВ при операціях з продажу продукції до певної бази. Згідно ст. 188 Податкового кодексу, ця база повинна була бути не нижче, ніж виробнича собівартість продукції. Майже всі аграрії донараховували ПДВ, але проблема в тому, що ці донарахування вони відображали в своїх «сільськогосподарських» деклараціях, а повинні були — у звичайних формах звітності, за якими відбуваються взаєморозрахунки з бюджетом. Тут податківці також відразу проводять донарахування.

З цим порушенням безпосередньо пов'язаний третій блок проблем — неправильне заповнення дев'ятого додатку в звітності по ПДВ в 2016 р. Він передбачав визначення бази для обчислення розміру податку на додану вартість і його процентного розподілу за різними напрямками від сільськогосподарської і несільськогосподарської діяльності.

Виконано за допомогою Disqus