Урожай ріпака буде вдвічі більшим, ніж торік — аналітик

8 червня 2017 249 0
Поле ріпака
Kurkul.comПоле ріпака

В Україні очікуваний обсяг врожаю ріпака в наступному 2017/18 МР коливається близько 2 млн т, що перевищить показники попереднього сезону більш ніж удвічі, пише ПроАгро.

Такий прогноз озвучила аналітик аграрного ринку Станіслава Ярош.

«Приріст буде досягнуто за рахунок розширення посівних площ, а також завдяки сприятливим погодним умовам, унаслідок яких велика частина посівів олійних перебуватиме в гарному стані, на відміну від сезону 2016/17, коли через несприятливу погоду загинуло до 40% первинних посівів озимого ріпака», — розповіла експерт.

За її словами, перші оцінки перспектив сезону 2017/18 враховують розширення площ під ріпаком в європейських країнах до 6,6 млн га (+ 2% щодо торішнього показника), стимульоване зростанням цін на цю культуру.

Збільшення площ під культурою відбувається, у першу чергу, в країнах Балтії, Центральної та Південно-Східної Європи. При збереженні середньої врожайності валові збори ріпака в зазначених регіонах, як очікується, досягнуть 22 млн т, на 6% перевищивши середньорічний показник. В інших державах, наприклад, у Німеччині та Польщі, значних змін показників в сегменті ріпака не очікується, а в інших, таких як Франція і Велика Британія, площі під ріпаком скоротяться на 4-5% відносно минулого року.

З огляду на експортну спрямованість виробництва ріпака в Україні, у майбутньому сезоні можна очікувати також значне збільшення обсягів зовнішньої торгівлі ріпаком українського походження.

Виконано за допомогою Disqus