Високорослі сорти тютюну дають урожай до 25 ц/га

12 червня 2017 3761 0
Вирощування тютюну
pixabay.comВирощування тютюну

За словами аграрія Миколи Шарука, який займається вирощуванням тютюну, урожайність високорослих сортів тютюну сягає до 25 ц/га, пише газета «Експрес».

Останнім часом Микола Шарук під городину відводить лише кілька соток свого городу, а іншу площу займає тютюн.

«На більшій частині городу вирощую тютюн. Переконався, що заробити на цій культурі можна пристойно», — говорить фермер.

За словами його словами, спочатку треба посіяти насіння на розсаду. Його можна висівати сухим, але краще висаджувати пророщене насіння. У відкритий ґрунт рослини варто висаджувати коли вони матимуть по два справжні листки.

«…І лише тоді, коли рослинки матимуть по два справжні листочки, їх можна буде висадити у відкритий ґрунт. Щоправда, робити це потрібно тоді, коли встановиться стабільна тепла погода й минуть загрози заморозків. Також за тиждень-півтора до пересаджування потрібно кожного дня двічі-тричі відчиняти вікно кімнати, де стоять ящики з розсадою, аби рослинки загартовувалися»,— зазначив він.

Фермер підживлює рослини тричі за сезон.

« З осені ми обов’язково вносимо оргдобрива. Тричі за сезон підживлюємо рослини. Вперше, через тиждень після того, як висадили їх у відкритий ґрунт. Для цього готую такий засіб: 30 г аміачної селітри, 20 г хлористого калію розводжу в десяти літрах води й поливаю ним рослинки. Через три тижні знову вношу добрива. Для цього кладу в 16-літрове відро кілограм курячого посліду та зо три пригорщі подрібненої кропиви. Заливаю десятьма літрами води й настоюю протягом двох тижнів. Періодично помішую, а тоді кожен літр настою розводжу в п’яти літрах води й підливаю рослини. Утретє вношу добрива через місяць — для цього купую спеціальні комплексні препарати для тютюну в крамницях», — розповідає аграрій.

Догляд за рослинами тютюну не складний.

«Догляд не є складним. Головне, в період посухи систематично підливати тютюн. Також час до часу потрібно розпушувати ґрунт на ділянці, очищувати її від бур'янів. З власного досвіду раджу видаляти бічні пасинки, що сприятиме тому, щоб листочки росли великими й мали стійкий аромат. Щодо урожаю, то його збираємо поступово і, розвісивши під навісом, висушуємо. З 1 га урожайність великорослих сортів становить до 25 ц, а низькорослих — 15 — 17. Минулого року вартість кілограма сировини становила 60 грн, тому прибуток на вирощуванні тютюну є пристойним», — поділився Микола Шарук.

Виконано за допомогою Disqus