Нестача вологи не дозволяє отримати високий врожай пшениці

13 червня 2017 187 0
Поле пшениці
Kurkul.comПоле пшениці

На думку вчених Інституту зернових культур НААН, ситуація з озимими склалася доволі складна. З відсутності опадів найближчим часом. Можна очікувати зниження врожаю пшениці на 15-20%, повідомляє УкрАгроКонсалт.

В першій декаді червня короткочасні ливневі дощі (подекуди з градом) пройшли у Хмельницькій, Львівській, Житомирській, Сумській, Харківській, Чернігівській та Київських областях. Проте, ці опади не були продуктивними, адже їхня кількість склала від 1 до 7 мм.

Станом на 7 червня у Дніпропетровській області запаси продуктивної вологи під пшеницею, посіяною після непарових попередників склали лише 58-66 мм. Під пшеницею після парових попередників вони були 55-75 мм, що на 35-41 мм нижче середньої багаторічної норми. Така кількість агрономічно цінної вологи у ґрунті не дає можливості сформувати урожай зерна вище середнього.

Рослини озимої пшениці знаходяться на початку Х етапу органогенезу (фаза формування зернівки). Кількість продуктивних стебел складає 700 – 800 шт. на кв. м. Висота рослин 80 – 88 см.

Посіви кукурудзи знаходяться в гарному стані. Підвищення середньодобових температур позитивно впливає на процеси росту та розвитку культури. Рослини у своєму розвитку проходять фазу шостого листка.

Виконано за допомогою Disqus