На Київщині жінка продавала свиней з АЧС

13 червня 2017 802 0
Поросята
pixabay.comПоросята

За період з 5 до 9 червня у приватному господарстві мешканки с. Лебедин Бориспільського району загинуло 14 поросят, надалі ветеринари встановили діагноз АЧС, повідомляє прес-служба ГУ Держпродспоживслужби у Київській області.

Тривалий час жінка займалася так званим бізнесом з перепродажу свиней. Скуповувала поросят віком 2-3 місяці на території інших областей та реалізовувала їх в населених пунктах Київщини.

Останнього разу вона закупила поросят (23 голови) 30 травня у м. Золотоноша Черкаської області. При цьому, вона не звернулася до фахівців для отримання дозволу на переміщення тварин та спеціального документу, який видається на підставі медичного огляду тварин.

Закуплені поросята були завезені в присадибне господарство мешканки с. Лебедин, в якому вже утримувалася доросла свиня (зі слів власниці). А вже 31 травня, під час годування поросят, їх власниця помітила, що тварини споживали корм не активно, відмічалась спрага. Під вечір цього ж дня у двох тварин спостерігалась хитка хода і синюшність на кінчиках вух.

Проте, вона не повідомила фахівців ветеринарної медицини щодо захворювання свиней в її господарстві. Господиня вивезла партію поросят на ринок в с. Гоголів Броварського району. Двоє поросят в цей день були продані не встановленій особі, а решта (8 голів) повернуті додому.

Потім за період з 5 до 9 червня у господарстві загинуло 14 поросят, частину з яких вона захоронила самостійно у лісосмузі за межами села.

Жінка відвезла чотирьох померлих поросят та тих, що залишилися живі попередньому власнику у м. Золотоноша. Чоловік відмовився визнати претензії, в результаті чого на місце були викликані державні інспектори управління Держпродспоживслужби в Золотоніському районі, фахівці Золотоніської районної державної лікарні ветеринарної медицини та представники поліції.

За даними дослідження у поросят було встановлено діагноз АЧС.

Наразі, відповідно до рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної при Бориспільській райдержадміністрації від 11.06.2017 домогосподарство мешканки с. Лебедин визнано, як інфікований об’єкт та встановлено карантин.

В домогосподарстві спеціалістами Бориспільської районної державної лікарні ветеринарної медицини, в приміщенні, де утримувались поросята, демонтували та спалили дерев’яні конструкції станків, інвентар та одяг власників, який використовувався при догляді за тваринами, провели очистку приміщення та його дезінфекцію. Трупи захоронених тварин в лісосмузі ексгумували та спалили. Місце спалювання продезінфікували.

Стосовно даної громадянки управлінням Держпродспоживслужби в Бориспільському районі подана заява до Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області про вчинення кримінального правопорушення.

Виконано за допомогою Disqus