Киянин заснував екоферму в Чернівецькій області

20 червня 2017 514 0
Листя салату
pixabay.comЛистя салату

Журналіст із Києва Максим Кукало з родиною переїхав до с. Верхні Станівці Кіцьманського району Чернівецької області і організував там екоферму, повідомляє Agrostory.

Кияни ніколи не жили в селі, тому на початку їм було важко.

На «Кольоровій фермі», як її називають господарі, вони вирощують екологічно чисті продукти та випробовують різноманітні «зелені» технології.

«В селі люди дивуються, що ми не оремо землю, а вирощуємо свою зелень на «грядках Розума». Розроблений Володимиром Розумом метод в два рази підвищує урожайність землі: риється траншея, в яку шарами закладається багато органіки та мікроорганізмів, — на таких грядках все дуже класно росте. А траву скошуємо, сіно стає прекрасним органічним добривом», — пояснив Максим Кукало.

На фермі подружжя вирощує декілька сортів салатів та планують розширювати асортимент екопродукції.

На «Кольорову ферму» господарі почали запрошувати волонтерів, яких безкоштовно забезпечують харчуванням та проживанням. Взамін просять 4-5 годин на день допомогти на грядках або на будівництві.

«Після першого ж оголошення до нас приїхало одразу три волонтера: Тигран з Америки, Паула з Іспанії та Жоані з Франції. В Європі такі екоферми дуже популярні, тому наші гості із задоволенням поєднували приємне з корисним», — розповідає фермер.

В Україні працює всього 12 таких ферм.

«На екофермі мають вирощуватися смачні та корисні рослини, які можна вживати самим та продавати. В перспективі плануємо проводити майстер-класи та різноманітні семінари щодо вирощування пермакультур», — додає господар.

Виконано за допомогою Disqus