Експерти АСУ та ФАО повідомили, як вберегти своє господарство від АЧС

20 червня 2017 127 0
Документи
pixabay.comДокументи

Фахівці Асоціації «Свинарі України» (АСУ) разом з експертами ФАО та представниками бізнесу розробили нову редакцію Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, йдеться у прес-релізі Асоціації «Свинарі України».

До основних змін відноситься впровадження механізму отримання статусу компартмента з АЧС — це означає оцінку ступеня захисту (біобезпеки) компетентним органом. Якщо рівень біобезпеки відповідає вимогам, незалежно до епізоотичної ситуації навколо, свиногосподарство зможе продовжити свою роботу, зокрема й відвантажувати продукцію за кордон.

Інструкцією передбачений алгоритм дій у зоні захисту (в межах 3 км навколо спалаху АЧС):- обов’язкове знищення неідентифікованого поголів’я;- за умови негативних результатів лабораторних досліджень, реалізація на забій клінічно здорових ідентифікованих свиней;- вимога обов’язкового забою не розповсюджується на свиногосподарства, які підтвердили високий рівень біобезпеки та мають статус компартмента з АЧС.

«Прописані вимоги вбережуть виробників свинини від знищення свинопоголів’я тільки через те, що вони географічно потрапляють у зону захисту. Крім того, це стане стимулом для всіх свинарів покращувати рівень біобезпеки у своїх господарствах, «дотягувати» до норм, встановлених у цивілізованому світі.

«Наразі проект зі змінами готовий, на нього чекає раунд обговорень і затвердження правок. Будемо сподіватися, що виробники нарешті отримають документ, за яким зможуть прозоро, нормально працювати», — прокоментувала Віце-президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.

Виконано за допомогою Disqus