Багатих аграрних країн не буває — науковець

23 червня 2017 282 0
 Поле
Kurkul.com Поле

Міжнародний валютний фонд та низка іноземних країн підштовхують Україну стати повністю аграрною країною. Але досвід показує, що у світі багатих аграрних країн немає.

Про це розповів в інтерв'ю журналу «Країна» директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.

«Під зовнішнім впливом Україна фактично перетворюється в аграрну економіку з всіма негараздами, які там є. Цей вплив і МВФ, і міжнародних організацій підштовхують до цього процесу. У тому числі і впроваджувати ринок землі. Але той ринок землі, який у нас є, — він не готовий до ситуації. Є побоювання, що він може стати таким, якою стала промисловість. Ознаки того вже є — транснаціональний капітал досить суттєво контролює вивіз з країни сільськогосподарської продукції закордон. Ми спеціалізуємось на технічних культурах і зерні. Є досить низький рівень переробки, а цей ринок дуже вузький», — розповідає вчений.

У світі ринок сільськогосподарської сировини для України відкритий, а от ринок продукції харчування, де була б вища додана вартість так і залишається закритим.

«Нас виштовхують в оцю сировинну частину. І для України це є загроза, тому що якщо цей процес почнеться масово – ми так і будемо відсталими. Так, ринок землі треба робити, але ми не робимо те, щоб не допустити концентрації земельних ресурсів в одних руках. Оскільки ми бачимо, що в умовах нелегального ринку землі, в деяких компаній вже по 600 тис. га землі контролюють. Тому приватизацію землі треба проводити, але перед тим мати закон, який не допускав би монополізму. Треба зрозуміти — в світі багатих аграрних країн немає. Багаті країні — ті, які мають глибоку переробну промисловість», — пояснює Валерій Геєць.

Виконано за допомогою Disqus