Науковці НААН показали колекції олійних культур

4 липня 2017 104 0
Соняшник
Kurkul.comСоняшник

В Інституті олійних культур Національної академії аграрних наук України в с.Сонячне Запорізької області провели виїзд на дослідні поля та продемонстрували колекцію олійних культур, над якими працюють українські аграрні вчені.

Про це повідомили на сайті Запорізької ОДА.

Під час виїзду на дослідні поля наукової сівозміни Інституту учасники ознайомилися:

 

  • із селекційними ділянками олійних культур;
  • із розсадником вихідного матеріалу для створення гібридів озимого ріпаку, сучасних сортів льону олійного;
  • з агротехнічною сівозміною з вивчення агроприйомів вирощування соняшника, льону олійного та рижію;
  • з інфекційним полігоном олійних культур та демонстраційним полігоном озимих зернових і хрестоцвітих культур.

Колекція Інституту олійних культур містить 1749 зразків, у тому числі соняшника — 704, рицини — 300, сої — 295, льону — 135, гірчиці — 92, кунжуту — 113, сафлору — 42, арахісу — 20 та інших малопоширених культур — 48.

Українські вчені здійснюють випробування та оцінку 48 гібридів у конкурсному відборі, 153 гібридів — у попередньому, 540 — тест-гібридів. Також 144 гібридні комбінації проходять екологічне випробування.

Оцінюють лінії на комбінаційну здатність у 628 зразків, 80 зразків — на градієнтах густоти, 2340 ділянок — селекційні розсадники, 620 зразків — на природному інфекційному фоні.

Інститут веде промислове насінництво соняшника — 17 гібридів та двох сортів; ріпаку озимого — чотири сорти; льону олійного — шість сортів; гірчиці (ярої та озимої) — сім сортів; сої — дев’ять сортів, а також малопоширених культур — рицини, сафлору, рижію та кунжуту.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою