Комп’ютерний вірус Petya.А може повернутися через тиждень

11 липня 2017 157 0
Комп’ютерний вірус Petya.А може повернутися через тиждень
pixabay.com

Експерти прогнозують нову хакерську атаку за один-два тижні. Під загрозою опиниться операційна система Linux, пише Gazeta.ua.

Про це повідомив заступник голови правління Приватбанку Олександр Дрелінг.

«Зараз ми не оцінюємо ситуацію як спокійну. Є висновки лабораторій, які розклали вірус Petya.А на складові. Вони показують, що це була тільки підготовка. Це досить складний і професійний вірус. Ми очікуємо за тиждень-два нових атак. На жаль, це будуть атаки, налаштовані під Linux Platform. Це 70% нашого ринку — банківського і державного», — розповідає Олександр Дрелінг.

Крім того, про можливі нові кібератаки повідомляє Держспецзв'язок. Насамперед, атаки стосуються тих, хто вже зазнав ураження вірусом Petyа.А.

Команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA (Computer Emergency Response Team of Ukraine) уже розробила нові рекомендації для зменшення ризиків повторного ураження та мінімізації (уникнення) наслідків,  пов’язаних з кібератакою.

Нагадаємо, що 27 червня Україну атакував вірус Petya.А. За годину він паралізував роботу банків, Кабінету міністрів, комунальних підприємств та транспорту по всій Україні. За розшифрування вимагав сплатити $300. 

Серед постраждалих опинилися комп'ютерні системи Укренерго, Укрзалізниці, Київстару, Ощадбанку та ще 30 банків, Нової пошти, мережі заправок WOG, аеропорту «Бориспіль» і Київського метрополітену.

Аграрні компанії теж опинилися в центрі подій і вживали заходів, щоб запобігти ураженню комп’ютерним вірусом.

Деякі аграрії висловлювали побоювання, що хакерська атака вплине на системи супутникового моніторингу при проведенні польових робіт. Але збоїв у роботі техніки не було, усе працювало в штатному режимі.

Про проблеми з комп’ютерними мережами через кібер-атаку повідомляли в ДПЗКУ та «Арніці».

Читайте, як це було: Комп'ютерний вірус в Україні вивів із ладу банки, зв'язок, транспорт

Виконано за допомогою Disqus