Пізні культури цьогоріч не дадуть максимального урожаю ― Адаменко

23 липня 2017 1458 0
Хмари над полем
kurkul.comХмари над полем

Нинішнього року Україна потерпає від мінливості клімату, тобто коливання середнього стану погоди  і наявності екстремальних явищ. Відтак сільгоспвиробникам годі очікувати рекордного урожаю цьогоріч.

Про це розповіла начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко під час прес-конференції в «Голос.UA».

За її словами, ще в квітні-травні в Україні була зафіксована рекордна кількість приморозків, які пошкодили плодові, ягідні, овочеві та інші культури. Легкий морозець спостерігався навіть на початку червня в Сумській області ― явище, яке зафіксовано вперше.

«На сьогодні температурний режим, у цілому, близький до кліматичної норми. Але відбуваються надзвичайні коливання. Наприклад, 1 липня в Україні спостерігалися колосальні перепади температур, коли о 12 годині було +28, а о 15-17 годині ― вже +10», ― зазначила агрометеоролог.

Як сказала Тетяна Адаменко, усе це супроводжувалося стихійними явищами: град, зливи, шквали, мікросмерчі.

«Тоді найбільше постраждали Київська та Черкаська область. Вони ще й досі підраховують збитки. Є такі поля, де не видно навіть, що там рослo», ― розповіла фахівець.

Крім того, на врожайність всіх культур вплинула посуха.

«Вона властива нашому клімату, і спостерігається практично щорічно. Але в цьому році посуха була дещо нестандартною, її центр перемістився на територію Київської області ― тут за 60 останніх років спостережень випала найменша кількість опадів в Україні. Навіть в Херсонській області випало на 40% опадів більше, ніж в Київській», ― зауважила Тетяна Адаменко.

За її словами, липневі дощі, які пройшли в Україні, дещо пом'якшили ситуацію, але свою «чорну справу» посуха вже зробила і для пізніх культур ― соняшнику, кукурудзи ― вони вже не дадуть високої врожайності.

«При цьому в західних областях все дуже добре ― прекрасне зволоження, температура в межах норми, і ці регіони дадуть хороший урожай», ― підсумувала експерт.

 

Виконано за допомогою Disqus