В УКРСАДПРОМі запропонували добровільно сертифікувати розсадники

27 липня 2017 103 0
Дмитро Крошка, голова Асоціації «УКРСАДПРОМ»
uacrisis.orgДмитро Крошка, голова Асоціації «УКРСАДПРОМ»

Асоціацією «УКРСАДПРОМ» розроблено механізм контролю за поширенням сортів в Україні.

Про це повідомили в Асоціації.

Цей механізм передбачає добровільну сертифікацію розсадників, добровільну акредитацію проектних організацій, експертизу проектно-кошторисної документації на створення та зрошення багаторічних насаджень.

Голова Асоціації «УКРСАДПРОМ» Дмитро Крошка наголосив, що такий механізм дозволить відслідковувати асортимент садивного матеріалу та його виробників.

За словами заступника голови Асоціації «УКРСАДПРОМ» Бориса Безолюка, розсадникам необхідно впроваджувати зміни в системі організації виробництва садивного матеріалу шляхом більш вузької спеціалізації.

«Позитивний досвід європейських розсадників вказує на те, що розсадникові для успішної діяльності не обов’язково мати маточники вегетативних підщеп кісточкових і зерняткових та маточно-черенкові насадження», — зауважив він.

За його словами, це потребує значних капіталовкладень (високі ціни на вихідний матеріал, вузькоспеціалізовану техніку), проблеми в організації виробництва, тощо.

«Більшість розсадників закуповують вихідний посадковий матеріал (підщепу і прищепу) і займаються безпосередньо виробництвом саджанців. Тому в Україні необхідно створити на базі 2-3 розсадників маточні та маточно-черенкові насадження категорії «Базовий садивний матеріал» для його розмноження та реалізації розсадникам», — повідомив Борис Безолюк.

Виконано за допомогою Disqus