Близько 80% насіннєвого матеріалу в Україні є травмованим — Фадєєв

31 липня 2017 253 0
Зерно в руці
kurkul.comЗерно в руці

При сьогоднішній збиральній і післязбиральній технології обробки зерна українські аграрії висівають близько 80% травмованого насіння, повідомили в Українському насіннєвому товаристві.

Таку думку висловив директор компанії «Спецелеватормельмаш», кандидат наук Леонід Фадєєв.

За його словами цей фактор є причиною зниження майбутнього урожаю.

«При висіві травмованого зерна в ґрунті гине приблизно 30-40 кг насіння при середній нормі висіву 2 ц/га. І цілком природно, що травмоване насіння відображається на врожайності. Схожість насіння в штучно створених умовах по температурі і вологості в термостаті дає відповідь лише на одне питання: живе зерно чи ні», — розповів Леонід Фадєєв.

Кандидат наук додав, що тільки в умовах поля проявляються справжні посівні якості насіння. Так можна встановити, чи захищене насіння від ураження хворобами на конкретному полі, чи оброблено воно тим препаратом, який був потрібний за результатами аналізу.

«Саме тому в Німеччині введено так званий «холодний тест», коли перевіряється проростання насіння при несприятливих умовах. Це дозволяє ще до посіву виявити можливі хвороби і додатково обробити насіння необхідним препаратом, або виключити відповідні партії насіння з розмноження», — додав Леонід Фадєєв. 

Виконано за допомогою Disqus