Свиногосподарства розділять за ступенем біологічного захисту

31 липня 2017 94 0
Свиня
bbc.comСвиня

В Україні хочуть впровадити принцип компартменталізації тваринницьких господарств – розподіл за ступенем їх біологічного захисту, повідомили в Держпродспоживслужбі.

Відповідну пропозицію підготували Державна служба з питань безпеки харчових продуктів спільно з профільними асоціаціями та Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО).

Компартменталізація буде закріплена в Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС і Ветеринарно-санітарних вимогах до утримання свиней.

Вказана процедура передбачається законодавством Європейського Союзу, а механізми запровадження викладені в Кодексі здоров’я наземних тварин Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ).

Виробників стимулюватимуть підвищувати рівень обізнаності та ефективності заходів біологічної безпеки тваринницьких об’єктів, гарантувати забезпечення біобезпеки на свинокомплексах, і запроваджувати чіткий поділ тваринницьких господарств за ступенем їх біологічного захисту.

Це відбувається шляхом напрацювання регламентованої процедури надання свинарського господарства статусу компартменту із АЧС. Заходи із компартментизації можуть стосуватися будь-якої інфекційної хвороби.

«Передбачається, що компартменталізація проводитиметься на основі аналізу та якісної оцінки ризиків, пов’язаних із поширенням збудника АЧС, і характеризуватиме ступінь захищеності компартменту. За результатами аналізу та якісної оцінки ризиків господарство із високим рівнем біобезпеки може отримати компартмент з АЧС», — ідеться в повідомленні.

Слід зазначити, що компартменталізація є добровільною та здійснюватиметься виключно за бажанням оператора ринку.

Виконано за допомогою Disqus