Депутати розказали, як подолати монополію на ринку міндобрив

1 серпня 2017 75 0
Чоловік наступає на конкурента
renuevo.comЧоловік наступає на конкурента

Українські депутати в опитуванні АgroРolit.com озвучили, як можна подолати монополію на ринку хімічних добрив та уникнути будь-яких подальших її проявів. 

Нагадаємо, що раніше Антимонопольний комітет України визнав факт зловживання монопольним становищем з боку підприємств: «Азот», «Сєвєродонецьке об'єднання Азот», «Рівнеазот», а також «НФ Трейдінг Україна» (торгового підрозділу Ostсhem).

За словами народного депутата (БПП) Леоніда Козаченка, однією із можливих причин, яка призвела до виникнення такої ситуації, є відсутність конкуренції на ринку мінеральних добрив.

Нині Антимонопольний комітет продовжує розслідування проти компанії Оstchem Дмитра Фірташа і компанії Ігоря Коломойського.

У свою чергу, народний депутат Олександр Дубінін вважає, що Україна повинна мати чітку державну політику, а АМКУ — оперативніше реагувати на запити.

«Мені не подобається нейтральна позиція Антимонопольного комітету щодо добрив російського походження. У нас має бути чітка державна політика. Тим паче, за нинішніх обставин. Також АМКУ має оперативніше реагувати на прохання та запити, які до них надходять. У 2014 р. я подав заяву щодо введення мита на російський карбамід, відреагували на неї лише у 2016 р.», — зазначив він.

На думку голови підкомітету з питань удосконалення структури державного управління у сфері агропромислового комплексу, інновацій та питань базових галузей в агропромисловому комплексі, народного депутата Валентина Дідича, потрібно відкрити доступ до українського ринку іноземним виробникам.

«Ми повинні зняти мита на добрива європейського та американського походження. Коли на ринку буде не один великий гравець, ціна на добрива впаде. Конкуренція швидко зробить свою справу», — вважає голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління у сфері агропромислового комплексу, інновацій та питань базових галузей в агропромисловому комплексі, народний депутат Валентин Дідич.

Однак поки ситуацію із ринком хімічних добрив все ж не вирішено до кінця.

Виконано за допомогою Disqus