Кількість українських чорноземів зменшилась через недостатнє внесення добрив

7 серпня 2017 253 0

Чорноземами вважаються землі, де вміст гумусу більше 2,5%. При чому родючість потрібно підтримувати, оскільки величини ці не постійні.

Для збереження родючості використовуються добрива, а середній рівень внесення добрив у нас становить 42 кг/га, тоді як у Польщі — 183 кг/га.

Про це повідомляє Businessviews.com.ua.

За словами експертів, в Україні родючість грунтів не підтримують: із 2000 р. вміст гумусу в українських ґрунтах зменшився з 3,36 до 3,14%.

Причиною називають відсутність мотивації у орендарів.

«Понад дві третини орендованих земель знаходяться в короткостроковому користуванні, і в таких умовах орендарям просто нема чому турбуватися про якість. Як наслідок такого підходу — низька врожайність і неефективне використання землі», — ідеться в повідомленні.

Приклад врожайності зернових культур з 1 га в інших країнах показує повну картину. Так, у 2014 р. Бельгія отримала 9,5 т/га зернових, Німеччина — 8,1 т/га, США — 7,6 т/га. Україна лише 4,4 т/га зернових.

Якби врожайність наших земель була як у Німеччині, то при наявних колосальних площах сільгоспугідь Україна ми могла б прогодувати півмільярда осіб.

Виконано за допомогою Disqus