Європейські стандарти треба впроваджувати поступово і повністю — Трофімцева

14 серпня 2017 100 0
Документи
pixabay.comДокументи

Українським виробникам харчової продукції потрібно впроваджувати норми Кодексу Аліментаріус (Codex Alimentarius), які є базовими планками безпеки та гарантування чесної практики в торгівлі, пише AgroPolit.com.

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

Нагадаємо, що виробники тваринницької продукції мають запровадити систему HACCP до 1 січня 2019 р. Система призначена для управління ризиками у галузі виробництва харчової продукції та контролю безпечності.

За словами Ольги Трофімцевої, потрібно розуміти, що такі стандарти, як НАССР чи ISO, є базовою передумовою для підприємства, яке хоче бути цивілізованим гравцем на ринку.

Заступник міністра відзначила, що, окрім загальновідомих стандартів, мало говорять про Codex Alimentarius.  

«Якщо виробники планують почати впроваджувати міжнародні стандарти безпеки та якості, то спочатку потрібно працювати на рівні базової планки цього Кодексу, а потім добудовувати HACCP, європейські стандарти. Якщо є плани виходити на зовнішні ринки, то потрібно бути готовим до того, що імпортер дасть перелік документів, які потрібні. І тут один HACCP точно не допоможе. Загалом сьогодні у мене враження, що ми не відстаємо від графіку впровадження даної системи», — підсумувала Ольга Трофімцева.

Довідково: 

Codex Alimentarius — збірник міжнародно схвалених і поданих в однаковому вигляді стандартів на харчові продукти, розроблених під керівництвом FAO/WHO, спрямованих на захист здоров'я споживачів і гарантування чесної практики в торгівлі ними.

Кодекс містить стандарти на всі основні види харчових продуктів — сирі, напівоброблені та перероблені, які призначені для постачання споживачеві. Також включено положення щодо гігієни харчових продуктів, харчових добавок, залишків пестицидів, контамінантів, маркування і представлення продуктів, методів аналізу та відбору.

В результаті реформування системи державних органів Національна комісія України з Кодексу Аліментаріус (НККА) перестала існувати.

Виконано за допомогою Disqus