Кооператив і агрофірма на Сумщині зіткнулися в земельному спорі

17 серпня 2017 232 0
Поле
kurkul.comПоле

Кооператив «Колядинець» у Липоводолинському районі на Сумщині орендує близько 2,6 тис. га протягом останніх 20 років.

Однак нещодавно з’явилась нова компанія майже із такою самою назвою — «Колядинець-2017». Вона обіцяє людям кращі умови і зібрати чужий врожай, пише Agroparty.sumy.ua

Як ідеться в повідомленні, правозахисник кооперативу Ігор Омельченко зазначає, що такі дії можна розцінювати як рейдерську атаку.

«Спочатку була спроба захопити господарство шляхом обрання нового голови. Люди, які за цим стоять, намагаються укладати нові договори, не розірвавши попередні і, зрештою, прагнуть силоміць зібрати вже вирощений господарем урожай», — запевнив Ігор Омельченко.

Разом із новим підприємством у селі з’явилися представники сумського Східного корпусу. Молодики закликають місцевих жителів укладати угоди із новим кооперативом, іноді, за словами людей, роблять це шляхом залякувань.

Разом із представниками нового господарства на зібрання кооперативу приходять і представники Східного корпусу. Селяни кажуть, що такого захисту у селі побоюються. Так само обережено ставляться і до нового підприємства.

Аграрії вже направили відповідні листи, аби на державному рівні новостворений реєстр Держгеокадастру об’єднали з існуючим. Селянам радять бути пильними та з обачністю ставитись до привабливих, але не завжди реальних обіцянок сумнівних підприємств.

Місцеві аграрні експерти запевняють, що така ситуація пов’язана зі зміною структури, що управляє землями.

«Коли із земельних ресурсів передавали реєстри в Держземгеокадастр, то частина договорів, які були ще в 2013 р. підписані людьми, залишилися незареєстрованими, і ми сьогодні по Україні маємо велику кількість таких договорів, які не внесені в реєстр. Це говорить про те, що земля нібито нічия і з’являється новий господар у цієї землі. До того, ж у даному разі компанія взяла таку ж саму назву «Колядинець – 2017» із злим умислом, щоб заплутати людей», — розповів заступник голови обласної організації Аграрної партії України Олексій Картавий.

Виконано за допомогою Disqus