Найпоширеніші хвороби малини та боротьба з ними

Найпоширеніші хвороби малини та боротьба з ними

16 червня 2022 11545 0

Ягідний бізнес стає популярним в останнє десятиліття, а особливо бізнес на малині. Вся річ у тому, що попит на ягоду в Україні забезпечується трохи більше ніж на половину, звідси можна сміливо сказати: бізнес на малині досить перспективний, як мінімум на найближчі кілька десятиліть.

alt

Одразу постає питання, як виростити якісну малину? Тут може допомогти компанія LNZ Group, що має 20-річний досвід вирощування малинових насаджень на полях. Бізнес диверсифікувався у власний бренд заморожених ягід, овочів та фруктів, який має сучасний завод із заморозки продукції бренду Tevitta. У компанії точно знають, які хвороби найчастіше зустрічаються на малині при вирощуванні, та яким способом можна з ними боротися. Секретами догляду ділився фахівець компанії LNZ Group Віталій Лапчинський.

Весняний інтенсивний ріст малини приваблює безліч шкідників, що паразитують на ній, а тривале вирощування культури на одному місці часто призводить до виснаження ґрунту, накопичення патогенів та появи небезпечних хвороб. Правильна посадка й догляд за малиною зміцнюють стійкість рослини.

Читайте також: Найпоширеніші хвороби суниці та боротьба з ними

Пожовтіння листя малини. Якщо це відбувається в другій половині літа, то, найімовірніше, це скороплідний сорт, що готується до скидання листя, але якщо малина жовтіє навесні або влітку, це ознака хвороби. Причин цього явища декілька, і однією з них є бактеріальне захворювання малини – кореневий рак. Симптоми цієї хвороби у малини найчастіше проявляються на ділянках зі слаболужним, або нейтральним ґрунтом. На коренях рослини утворюються нарости у вигляді бульб, ріст пагонів припиняється, у малини жовтіє листя, а ягоди втрачають солодкий смак. Щоб уникнути зараження кореневим раком саджанці перед посадкою слід уважно оглядати і при виявленні здуття на коренях, такий посадковий матеріал бракують або видаляють уражену частину кореневища, а зріз обробляється однопроцентним розчином мідного купоросу.

Ще кілька досить поширених хвороб, які можуть занестися  в ягідник разом із посадковими матеріалом та комахами, це: карликовість рослин, вертицильозне в'янення, кучерявість листя та «відьмина мітла» (нетипове для рослин формування безлічі пагонів на кущі).

Збудники вірусних хвороб, які проникають у тканини через механічні пошкодження теж можуть викликати пожовтіння листі малини. Носіями вірусів є комахи – нематоди, кліщі або попелиця, що провокують появу захворювання. Занадто вологий ґрунт і його підвищена кислотність ще більше підсилюють розвиток хлорозу. Якщо захворювання малинника носить масовий характер, бажано знищити насадження й висадити в іншому місці.

Іноді у травні на зворотньому боці листка з'являються темні плями, листя малини сохне й осипається, на стеблах з'являються виразки коричневого кольору. Причиною такої етіології є грибкові хвороби малини, найчастіше це іржа. Хворі пагони бажано знищити, бо вилікувати їх в цьому сезоні вже неможливо.

Весняна й осіння обробка малинника однопроцентним розчином бордоської рідини захистить кущі від ураження цим грибком.

У дощове літо часто в ягіднику наземні частини рослин вкриваються білим пухким нальотом, вражене листя, ягоди деформуються. Причиною цього є небезпечне грибкове захворюванням — борошниста роса. При виявленні хвороби в малиннику, відразу після збору врожаю проводиться хімічна боротьба з захворюванням.

Підвищена вологість та помірна температура сприяє поширенні в насадженнях ягідників сірої гнилі, що викликається грибом Botrytis cinereal. Гриб, що зберігається у ґрунті на рослинних рештках окрім малини уражує суницю, овочеві та декоративні рослини. Сіра гниль найбільше шкоди приносить загущеним насадженням ягідних культур що засмічені торішніми рослинними решками. Спори гриба розносяться вітром, комахами і заражають ягоди. Міцелій гриба швидко поширюється у тканинах м’якоті, викликаючи її розкладання. Ягода стає м’якою, водянистою, втрачає аромат, смак і колір. Захворювання приносить клопіт не лише в насадженнях а й при транспортуванні та зберіганні ягід.

Читайте також: «Окуповані» овочі та фрукти — чи є альтернатива мелітопольській черешні та херсонським кавунам?

Фунгіцид Кітч, ВГ від DEFENDA – діючі речовини (ципродініл, 375 г/кг + флудіоксаніл, 250 г/кг), вони відносяться до хімічної групи анілінопірамідини та володіють контактно-проникаючим ефектом, що забезпечує швидкий стоп-ефект і має потужну лікувальну дію. Обробка ягідників проводиться протягом вегетації і до збору врожаю. Перше обприскування – в першій фазі цвітіння, друге – після цвітіння. Не фітотоксичний. Кітч ВГ зареєстрований в Україні на суницю від сірої гнилі, бурої плямистості, білої плямистості та борошнистої роси. Реєстрація на малину та ожину проти сірої гнилі. Дозволений до використання в плодово-виноградних насадженнях та овочівництві. Норма витрати фунгіциду складає 0,75- 1,0 кг/га (10 г/5 л води). Період очікування після обробки 10-30 діб. Кількість обробок – 2.

Варто пам’ятати, що малина є вкрай вразливою культурою. Уберегти малинник можна тільки при належному догляді за рослиною. Якщо раніше були проблеми, пов’язані з паразитуванням будь-якого шкідника або захворювання, то слід точково обробити, для профілактичного захисту малини.

Здати вирощену продукцію можна на завод заморожених ягід Tevitta, який розташований у Черкаській області. Але продукція приймається з усієї України. На виробництві заморожують ягоди, овочі та фрукти за технологією шокової заморозки, тож заморожена ягода має всі ті ж властивості, як і свіжа. Всі запитання щодо вимог та вартості можна дізнатися за телефоном: 067 233 26 63 Владислав, або ж залишити заявку на сайті.

© Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus