Аграрії вийшли на попереджувальну акцію протесту

Відміна експортного ПДВ: Аграрії вийшли на акції протесту (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Служба новин 18 грудня 2017 996 0

Уже більше тижня вся аграрна спільнота «гуде» з приводу відміни повернення ПДВ при експорті олійних та технічних культур (соняшника, ріпаку та сої). Ці зміни зумовлені поправками 180 і 182 до Податкового кодексу, які «по-тихому» внесли вже перед самим голосуванням.

Читати по темі: Відміна експортного ПДВ на ріпак, сою та соняшник: хто і навіщо?

Неодноразово ми чули від фермерів, що вони готові виходити на мітинги та  вимагати скасування цих змін. Сьогодні, 18 грудня, сільгоспвиробники вийшли на попереджувальну акцію протесту.

18 грудня

Перші сигнали про старт акцій протесту з’явилися на сторінці експерта з питань аграрної політики Дениса Марчука у Facebook.

Акція почалася о 8 ранку. Близько 1000 українських аграріїв перекрили дороги в Умані (Черкаська обл.), місті Корець (Рівненська обл.) та селі Прибузьке (Хмельницька обл.). На дороги виїхало близько 200 одиниць техніки. В  усіх трьох випадках аграрії перекрили дороги біля постів ДПС.

alt

 «Розпочалися попереджувальні акції протесту аграріїв з перекриттям доріг в трьох областях України. На цей крок аграрних виробників штовхає податкова політика, оскільки прийнята Парламентом правка № 180 забере право аграріїв на бюджетне відшкодування ПДВ при експорті соняшника, сої, ріпаку, що завдасть збитків в розмірі 10-16 млрд грн. Повірте, радості зовсім немає. Це тимчасова акція до якої нас змушує сьогодні влада. Ми приносимо свої вибачення за незручності. Та сьогодні погоджувальна рада, ВРУ має зрозуміти, що накоїла дурниці. Просимо з розумінням поставитись до цих подій», — написав Денис Марчук.

У ексклюзивному коментарі Kurkul.com Денис Марчук зазначив, що також викликає обурення відсутності в бюджеті на 2018 р. системи квазіакумуляції ПДВ, яку закладали в 2017 р. і яка мала діяти протягом 5 років.

«Систему переводять в ручний режим управління на основі виплати якихось дотацій, які розподілятиме Мінагрополітики. Ми на ці схеми не погоджуємося і теж категорично проти. Далі відбудеться продовження діалогу завтра в Києві об 11-й годині в Українському домі. Туди приїдуть сільгоспвиробники з усіх куточків України. Ми будемо погоджувати наші подальші дії. Виступлять аналітики, експерти, щоб показати, скільки ми втратили і скільки недоотримає бізнес і покажемо, скільки не буде сплачено податків. А відповідно податки – це розвиток інфраструктури в сільській місцевості. А для місцевих бюджетів в умовах децентралізації - це фактично позбавлення села ресурсів», — додав експерт.

 

Реакція людей у соціальних мережах не змусила себе довго чекати. Зокрема. Своє ставлення до ситуації висловив радник міністра внутрішніх справ України Михайло Апостол.

Михайло Апостол

«Я був нардепом і через це не можу ніяк пов’язати ці акції із проголосованими змінами. Що, винні в цьому водії, які просто спішать на роботу? Крім озлоблення до організаторів це нічого не дасть. Знаю від колег нардепів, що зміни і так будуть проголосовані», — пише Михайло Апостол.

У той час на інформаційному порталі «КРАПКА» повідомляють, що на Рівнeнщині мітингувaльники пeрекрили pух трaнспорту aвтодорогою «Київ-Чоп» пoблизу Кoрця. На міcці події поліцeйські зaбезпечили оxорону публічнoї безпeки.

Близько cотні громадян бeзперервно рухaлися по пішоxідному переxоду та pозмістили обaбіч дороги 11 oдиниць aграрної тeхніки.  Учaсники aкції зaзначили, що мeтою зaходу є висловлeння громaдської пoзиції щодо нeприйнятності змін, внeсених до Подaткового кодeксу Укрaїни cтосовно звільнeння від подaтку на додaну вaртість оперaцій з вивeзення в митному рeжимі eкспорту сої, ріпaку та cоняшнику, які, на їxню думку, призвeдуть до пaдіння зaкупівельних цін на ці пpодукти.

Окрім цього, учaсники aкції виступили за внeсення змін до Зaкону Укрaїни «Про держaвний бюджет України на 2018 рік» щодо виділення коштів на пряму бюджетну дотацію для сільськогосподaрських товaровиробників.

Рух на «Київ-Чоп» було відновлeно о 9.20 ранку.

Загалом у трьох областях акція протесту тривала близько двох години і о 10.00 закінчилася.

Продовження і обговорення ситуації відбудеться о 14.00 в Інформаційному агентстві «Інтерфакс» під час прес-конференції «Вирішальний тиждень для аграрного сектору». 

На якій говоритимуть про результати погоджувальної ради у Верховній Раді України. А також про законопроект №7304 народного депутата Івана Мірошніченка про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур.

Стежте за розвитком подій разом з нами. 

Наразі стало відомо, що митний комітет парламенту 19 грудня розгляне законопроект про відміну поправки № 180. Про це пише AgroPolit.com із посиланням на повідомлення одного з авторів документу народного депутата від «Самопомочі» Івана Мірошніченко.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня у парламенті розробили проект закону, який вирішує проблему втрати 10 млрд грн для аграріїв. Завтра документ мають розглядати у відповідному парламентському комітеті, а вже потім — подавати на розгляд у сесійну залу. 

«Це технічний фінт, поправка про те, що стаття № 180 оновленого Бюджетного кодексу діятиме мінімальний термін: увійде в дію 1 березня, а 1 квітня — втратить силу. Чому місяць? Адже не можна ввести її на менший термін згідно податкового законодавства. Хоча спочатку думали ввести її на два дні», – пояснив Іван Мірошніченко основну зміну, запропоновану у документі.

За його словами, наразі лишився тільки сесійний тиждень, аби виправити шкоду для АПК від дії закону №6776-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

«У нас залишився сесійний тиждень. Законопроект мають розглядати спочатку у податковому комітеті — буде не простий бій. Далі — у сесійній залі. Явка депутатів на засідання цього тижня — під питанням… Ці поправки у Бюджетний Кодекс були проголосовані напівтаємно. Тому розраховувати, що депутати у залі прислухаються до інших депутатів, смішно. Хіба що лише за умови, якщо товаровиробники прийдуть і вимагатимуть це під стінами Ради», — підсумував він.

О 14.00 у прес-центрі інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна» розпочалася прес-конференція «Вирішальний тиждень для аграрного сектора». 

alt

«Сподіваюся, що наші дії, листи-звернення, протести людей змусять подумати над тим, що зроблено. Я сумнівався, що наша влада захоче взяти на себе відповідальність у тому, що вона забирає гроші у рядового фермера, у тому числі найменшого, і віддає їх кільком великим лендлордам. Але як виявилося, ми помилялися. Зрештою, люди вийшли на дороги», — говорить заступник голови Всеукраїнської аграрної Ради Михайло Соколов.

У обговоренні взяв участь і член Аграрної партії Геннадій Новіков, який наголосив, що для малих сільгоспвиробників такі зміни у Податковому кодексі будуть нищивними.

alt

«Декому здається, що існує окрема економіка для малого виробника — фермера, і окрема для середнього. Але немає такого. Вона є з гектара, і тому якщо більша компанія отримає збитки, то вона зможе вижити, бо у неї більший «зазор» і більший запас міцності. А маленький фермер, отримавши удар «нижче поясу» з точки зору економіки, вже вижити не зможе. 10 млрд вийняли, а 1 млрд підтримки виділили. Ну, вибачте», — коментує Геннадій Новіков.

19 грудня

Президент України просить Верховну Раду усунути неузгодженості щодо термінів застосування особливостей оподаткування операцій із сільськогосподарською продукцією. Про це повідомила прес-служба Адміністрації Президента України.

«Глава держави поділяє стурбованість аграріїв неоднозначними положеннями, ухвалених Верховною Радою України рішень щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з експорту сільськогосподарської продукції», — заявив Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Віталій Ковальчук, коментуючи звернення сільгоспвиробників та громадськості.

Президент України звернув увагу законодавців на невідповідність таких рішень зобов’язанням, взятим Україною при вступі в Світову організацію торгівлі та підписанні Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Віталій Ковальчук сподівається, що Парламент цього тижня знайде компромісне рішення для врегулювання зазначеного питання, яке відповідатиме економічним інтересам держави, агровиробників та міжнародним зобов’язанням.

До слова, сьогодні Митний комітет парламенту розгляне законопроект про відміну поправки № 180.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою