Скасування нульової ставки ПДВ при експорті олійних призведе до втрати ринків збуту — думка

14 грудня 2017 246 0
ПДВ
news.dtkt.uaПДВ

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, прийняті зміни до Податкового кодексу, у разі набуття чинності з 1 березня 2018 р., матимуть невідворотний вплив на розвиток олійно-жирової галузі. Фактично ними передбачена різка зміна існуючих устоїв на ринку олійних культур, що формувались еволюційним шляхом багато років. Таку думку висунув завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

Нагадаємо, 7 грудня депутати внесли зміни до Податкового кодексу. Згідно цих правок виробники олійних та технічних культур щороку втрачатимуть 10 млрд грн. Проте вже 8 грудня у Верховній раді народний депутат Юрій Левченко зареєстрував постанову про скасування внесених змін до Податкового кодексу.

За словами Леоніда Тулуша, із скасуванням дії нульової ставки ПДВ при експорті олії, ріпаку та соняшнику постає реальна загроза втрати напрацьованих ринків поставок олійних культур у непереробленому вигляді, адже зарубіжні партнери будуть не готові «переключитись» на придбання вже обробленого продукту — з втратою частини своєї доданої вартості.

«У такому разі наслідки для галузі можуть бути взагалі катастрофічними. Може виникнути криза перевиробництва із відповідним ціновим обвалом. В такому випадку соя та ріпак можуть надовго зникнути із українських полів», — ідеться в повідомленні.

В першу чергу, від запровадження цього рішення суттєво постраждають сільгосптоваровиробники, адже закупівельні ціни на сою та ріпак очікувано знизяться.

Цілком ймовірно, що у разі набуття відповідною законодавчою новацією чинності, аграрії масово почнуть відмовлятись від вирощування ріпаку та сої.

У разі зменшення посівів під соєю та ріпаком, може збільшиться пропозиція на ринку інших сільгоспкультур, що може обвалити на них ціну та обумовити втрату доходів сільгосппідприємств.

Читати по темі: Відміна експортного ПДВ на ріпак, сою та соняшник: хто і навіщо?

Виконано за допомогою Disqus