Свинарі оцінили переваги нового закону про харчові продукти

26 грудня 2017 136 0
Свині
Kurkul.comСвині

Експерт Проекту USAID «Агросільрозвиток» Юрій Оглашенний проводить аудити свиногосподарств у рамках імплементації законодавства ЄС та розробки Настанов щодо безпечності харчової продукції. Про це повідомляє прес-служба Асоціації «Свинарі України».

Експерт наголосив, що такі «тестові» перевірки націлені ознайомити виробників із європейськими нормами, які скоро набудуть чинності в Україні, порадити що і де треба допрацювати. Зокрема йдеться про ЗУ № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

«У новому документі є низка вагомих переваг. По-перше, державний моніторинг буде здійснюватися, базуючися на конкретних питаннях. Вони прописані у відповідному наказі. Чого немає у переліку — того не мають права питати. По-друге, всі виявлені невідповідності інспектор зобов’язаний обґрунтувати. Це відчутно зменшить можливі випадки необ’єктивності. Крім того, у новому законі передбачена відеофіксація перевірок», — зазначив Юрій Оглашенний.

За його словами, все ж є один нюанс — штрафні санкції. Якщо невідповідність виявлена вперше — треба буде її виправити впродовж встановленого часу, але штрафів не буде.

Також він додав, що зміниться періодичність перевірок. Вона залежатиме від категорії ризику господарства.

Цей закон набуває чинності вже у квітні 2018 р.

Виконано за допомогою Disqus