Посіви соняшнику масово вражають хвороби

22 серпня 2018 782 0
Посіви соняшнику
Kurkul.comПосіви соняшнику

На всіх підприємствах «Миронівського хлібопродукту» (МХП) оперативно проводять десикацію соняшнику — до середини серпня вже було оброблено понад 1 тис. га посівів. Оперативність у проведенні цієї агротехнічної операції пов'язана з швидким розповсюдженням ризоктоніозу, склеротиніозу, фомопсису, фомозу та сірої гнилі на рослинах соняшнику через рясні опади, що пройшли в липні-серпні. Про це розповів головний агроном МХП Олексій Сергієнко під час робочої сесії у Вінницькій області, повідомляє Latifundist.com.

«Сьогодні соняшник масово вражають хвороби. Але ніхто не б'є на сполох. В Україні площі під соняшник займають більше 6 млн га, але половина посівів заражені. І ніхто не може дати рекомендацій, що робити з цим соняшником. Тому ми оперативно проводимо десикацію і готуємося до збирання врожаю Сьогодні 16 серпня, а ми вже провели десикацію соняшнику на таких великих площах і продовжуємо це робити. Такого ще ніколи не було», — зазначив головний агроном МХП.

Олексій Сергієнко також додав, що основною тенденцією нинішнього сезону в Україні є збільшення валу продукції, але втрата її якості. Тому агрономічні служби зобов'язані вжити всіх заходів, щоб зберегти гарну якість врожаю.

До того ж, він навів приклад Аргентини. Там у 2001 р. через поширення фомопсису соняшнику місцеві аграрії недоотримали 50% експортної продукції.

«Тоді в Аргентині було посіяно 4 млн га соняшнику, проте через хвороби його врожайність склала близько 1,5 т/га. Країна не отримала бажаного обсягу валютної продукції і вже в 2002 р. там був оголошений дефолт. І однією з причин була гниль соняшнику в країні», — розповів Олексій Сергієнко.

Читайте також:  блог АгроЕкспедиція «Соняшник 2018»

 

Виконано за допомогою Disqus