Землі Черкащини, Полтавщини та Київщини найдорожчі в Україні — прогноз

31 серпня 2018 241 0
Оренда землі
Kurkul.comОренда землі

Експертами проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» підготовлено рейтинг прогнозованої вартості земельних ділянок по всій Україні. Зараз найбільша вартість оренди землі встановлена у традиційних аграрних регіонах: Черкаська (середньорічна вартість — $84/га), Полтавська ($80/га) та Київська ($62/га) області. Про це повідомляє Biz.censor.net.ua.

Тож якби ринок землі в Україні відкрили б уже завтра, то власники паїв у Черкаській області могли б отримати $1670/га, у Полтавській — $1600/га, а у Київській — $1240/га.

Оцінка вартості сільськогосподарської землі здійснювалася за методом капіталізації доходу, який отримували власники паїв від оренди.

У якості середньої ціни на рівні області бралося медіанне значення вартості оренди по регіону, за даними Державного комітету статистики. Фактор капіталізації оцінювався як рівень доходу від оренди за 20 років. Тобто, якщо власник паю здає його в оренду по $50 /га в рік, то орієнтовна вартість продажу одного гектара може становити $1000.

При цьому варто зазначити, що через відсутність конкуренції і, як наслідок, занижених цін на оренду землі, реальна вартість української ріллі в рази вище.

Найдешевшою земля виявилася у Волинській ($564), Житомирській ($613) та Луганській областях ($665).

Низьку прогнозовану вартість землі в цих регіонах експерти проекту пояснюють загальною кількістю ріллі та військовим фактором.

Наприклад, на Волині землі здебільшого знаходиться у заболоченій місцевості, а попит на землі у Луганській та Донецькій областях, які знаходяться на межі із зоною збройного конфлікту, малий.

Виконано за допомогою Disqus