Садівники звернулися до АМКУ через низькі закупівельні ціни на яблука

22 жовтня 2018 752 0
Садівники звернулися до АМКУ через низькі закупівельні ціни на яблука
Kurkul.com

Цього року садівники зібрали гарний урожай яблук, але не продають їх. Фермери закладають яблука на зберігання  в очікуванні кращої ціни на продукцію. Продають лише яблука, які йдуть на переробку. Так, виробники яблук звернулися Антимонопольного комітету щодо нагальної перевірки можливої змови переробників. Про це повідомляє molbuk.ua.

За словами садівників, ціна на промислове яблуко знизилася вдесятеро, порівняно з минулим роком, але ціна на яблучний сік у магазинах не знижується. Тож очевидно, що переробники тепер мають хороший заробіток.

«Зараз в Україні перевиробництво яблук. Через це і ціна низька. Товарне яблуко на ринках продають по 4-5 грн, промислове яблуко беруть за 70 коп. або за 1 грн. Це дуже низька ціна, бо щоби виростити одне яблуко, потрібно витратити 2,5 грн», — говорить садівник з Чернівецької області Ярослав Тодосійчук.

Фермери навіть не мають куди здавати яблука. Переробні заводи, які працюють на Буковині, не спроможні приймати їх стільки. 

«В області є три переробних заводи — у Мамаївцях, Хотині, Коболчині. Але хотинський переробний завод навіть не працює з фермерами з нашої області, він має контракти з іншими областями», — продовжує садівник.

Садівники говорять, що така ситуація з цінами склалася вперше.  І хоч яблука збирати і здавати невигідно, але це все одно доводиться робити. Якщо залишити яблука гнити у саду, окисляться грунти, і тоді необхідно чимало коштів, щоби їх відновити. 

У Департаменті агропромислового розвитку порадили об’єднатися у кооперативи заради збуту яблук.

«Щоби знаходити нові ринки збуту, радимо садівникам об’єднуватися у кооперативи. Шукати ринки збуту у Європі, африканських та азіатських країнах. Але для цього потрібно мати великі партії», — говорить заступник начальника департаменту агропромислового комплексу ОДА Богдан Бойчук.

Виконано за допомогою Disqus