При надлишку вітчизняних яблук магазини продають імпортну продукцію

26 жовтня 2018 1681 0
При надлишку вітчизняних яблук магазини продають імпортну продукцію

Аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) оцінюють надлишок тільки десертного яблука на українському ринку в 160-200 тис. т. Надлишок яблука для промислової переробки навіть важко оцінити. Ціни на якісне десертне українське яблуко досягли неймовірно низьких значень і продовжують знижуватися. Про це повідомляє east-fruit.com.

Ціни на промислове яблуко ще нижчі, і навіть не покривають витрат на його збирання, тому багато виробників навіть відмовляються збирати яблуко, залишаючи його на деревах.

У фермерів десертне яблуко відмінної якості можна купити оптом навіть по 2,5 грн/кг, а промислове важко продати навіть за 1 грн/кг і оплати доведеться чекати довго.

На тлі такої ситуації, досить несподівано виглядає велика кількість імпортного яблука на полицях українських мереж супермаркетів.

Так, мережу пропонують: «яблуко червоне Польща 75+» за ціною 16,99 грн/кг, «яблуко Ред Чіф, імпорт, 85+» по 19,99 грн/кг. Є позиції такі як «яблуко Джонапрінц 70+» по 28,99 грн/кг і «яблуко Айдаред 70+» за тією ж ціною і обидві позиції невідомої країни походження.

Мережа супермаркетів MetroCash & Carry пропонує імпортне яблуко «Гренні Сміт» по 79,9 грн/кг. В той час, коли українські яблука цього ж сорту продаються оптом по 6 грн/кг.

«На сьогоднішній день імпортне, переважно польське яблуко, пропонується в українських супермаркетах, як правило, в преміум-сегменті. Преміальним його робить тільки те, що яблуко калібрувати, відсортовано і якісно упаковано. Лише деякі українські виробники можуть забезпечити ритмічні поставки такого яблука протягом тривалого часу, а мереж супермаркетів невигідно працювати з дрібними постачальниками, які не можуть регулярно поставляти продукцію однорідної якості тривалий час», — наголосила головний аналітик УПОА Тетяна Смирнова

Виконано за допомогою Disqus