Вартість часнику порадувала виробників — огляд цін на овочі

29 жовтня 2018 1437 0
Вартість часнику порадувала виробників — огляд цін на овочі
pixabay.com

Kurkul.com разом з FreshBot продовжують слідкувати за змінами цін на ринку овочів та фруктів.

Часник

Найбільш обговорювана позиція цього сезону серед овочів, після цибулі, це часник, якого, на думку багатьох експертів, насадили дуже багато і ціни в цьому році на нього не буде. Всупереч всім цим очікуванням цін 5-6-10 грн/кг немає, а це не може не радувати фермерів, так як всі готувалися до гіршого.

Гуртові ринки на сьогодні рясніють цінниками від 20 до 30 грн/кг, а більшість супермаркетів не опускають ціни нижче 40-45 грн/кг, при цьому часник відмінної якості українського виробництва в деяких супермаркетах є і за ціною понад 50 грн/кг.

Внутрішній ринок України, відносно невисокими цінами, стримує потік імпортної продукції, утримуючи різницю в цінах на рівні 20%. Однак, практика показує, що вже в середині зими запаси українського часнику закінчуються, що призводить до того, що імпортери починають заробляти.

Картина в сусідніх європейських країнах також не радує виробників, що показують ціни на внутрішньому ринку. Гуртові партії в Польщі купують за цінами не більше 18-21 грн/кг, а Іспанія 22-24 грн/кг. Тільки Китай вибивається зі звичних цін. За кг часнику в «піднебесній» дають близько 8-10 грн, що для цього періоду адекватна ціна в Китаї (нагадаємо — Китай світовий лідер виробництва і споживання часнику, а також експортер №1 в світі)

Знову ж таки, як показує практика, експорт українського часнику розвивається дуже слабо, але величезні вкладення в цю галузь стимулюють виробників і експортерів правильно підходити до питання доопрацювання і маркетингу продукції.

FreshBot впевнений, що зусилля не будуть марними і українські виробники займуть свою нішу в поставках часнику не тільки в сусідні Білорусь та Польщу, а й на більш маржинальні європейські і азіатські ринки.

Продовжуйте стежити за цінами з Kurkul.com та FreshBot.

Завантажити додаток можна за посиланнями: Appstore та Google Play.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою