Негайний запуск ринку землі не вартий можливих ризиків — думка

9 листопада 2018 110 0
Леонід Корейба, голова союзу «Центр розвитку земельних правовідносин в Україні»
Леонід Корейба, голова союзу «Центр розвитку земельних правовідносин в Україні»

Запуск ринку будь-якою ціною не вартий потенційних ризиків. Земля не любить поспіху. Таку думку висловив голова союзу «Центр розвитку земельних правовідносин в Україні» Леонід Корейба у блозі на AgroPolit.com.

Існування мораторію порушує конституційні права 7 млн українців. Рішення ЄСПЛ лише підсилює дану позицію.

Але до відкриття ринку землі треба вирішити низку питань.

«Ризиковано проводити експерименти в часи економічного спаду країни. Є висока ймовірність, що частину земель буде скуплено набагато дешевше від «справжньої» ринкової вартості. Дуже важливо також провести якісну інвентаризацію таких земель, адже понад 2 млн помилок на сьогодні містить Національна кадастрова система», — наголосив Леонід Корейба.

За його словами, вартість 1 га с/г земель у Європі коливається у межах $10-20 тис/га. А в Україні цю землю продаватимуть за $1-3 тис./га.

«Але як людина, котра постійно спілкується з власниками паїв у різних областях України, скажу, що це відверта маніпуляція. Переважна більшість власників паїв — пенсіонери. Звідки їм знати про ринкову вартість землі? Що таке $1 тис. для пенсіонера та агрохолдингу?», — наголосив Леонід Корейба.

За його словами, необхідно проводити навчання та доносити інформацію до простих людей, до власників паїв. Лобістам зняття мораторію вже завтра, можливо, цікаво, щоб створити ринок, на якому продавці не «орієнтуються» у власних правах та можливостях, альтернативах.

«Але, як на мене, ми маємо докласти максимальних зусиль для того, щоб власники таких земель були ефективно поінформованими та залишилися зі своїми активами, які приноситимуть їм пасивний прибуток. Насамперед треба подумати про людей», — додав голова союзу.

Він підсумував, що мораторій необхідно скасувати, але слід провести інвентаризація та поінформувати людей про нові для них можливості. Але запустити ринок землі якнайшвидше не вийде: земля — не любить поспіху.

Виконано за допомогою Disqus