Виробники молока матимуть менший прибуток за минулорічний — прогноз

4 грудня 2018 75 0
Виробники молока матимуть менший прибуток за минулорічний — прогноз
projects.platfor.ma

Третій місяць поспіль Український молочний індекс (УМІ) зростає, але за підсумками року прибутковість молочного виробництва буде нижчою за минулорічну. Таким прогнозом поділився експерт ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, у листопаді 2018 р. УМІ зріс на 8,4%, а за три місяці — вже на 28,5%.

«Відмінність зростання УМІ в листопаді від попередніх двох місяців полягала в тому, що цим разом зростання відбувалося, передусім, завдяки зростанню закупівельної ціни на молоко, а в попередніх місяцях – за рахунок здешевлення кормового раціону», — наголосив експерт.

За його словами, попри зростання протягом останніх трьох місяців, УМІ в листопаді 2018 р. все ще був на 13,2% нижчим, ніж в листопаді 2017 р. і на 10,3% нижчим, ніж в середньому за останні сім років для цього місяця. Крім того, загальний УМІ за 11 місяців 2018 р. був нижчим за минулорічний на 14,4% та меншим за середній на 7,4%.

«Отже, не зважаючи на зростання УМІ протягом останніх місяців, поточний рік точно не буде дуже прибутковим для виробників молока», — прогнозує Андрій Ярмак.

За його прогнозами, у грудні УМІ, як правило, зростає на 3-5%. Якщо ж врахувати тенденції світового ринку, то, цілком можливо, що в поточному році суттєвих причин для його зростання буде менше.

Виконано за допомогою Disqus