Президенту запропонували накласти вето на продовження мораторію на продаж землі

24 січня 2019 86 0
Президенту запропонували накласти вето на продовження мораторію на продаж землі

Міністерство економічного розвитку і торгівлі запропонувало Петру Порошенку застосувати право вето щодо закону №2666-VIII, який продовжує мораторій на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 р. Відповідний висновок в середу, 23 січня, підписав міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, повідомляє АgroРolit.соm.

У міністерстві зазначають, що статтею 41 Конституції визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Відповідно, право приватної власності (в тому числі на земельні ділянки) є непорушним.

Крім того, зазначається, що Європейський суд з прав людини визнав, що абсолютна заборона продажу або будь-якого іншого способу відчуження земель сільськогосподарського призначення в Україні порушує положення Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

В Мінекономрозвитку також наголосили, що, за оцінками Світового банку, введення ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щорічно на додаткових 0,6-1,6 процентних пунктів і дозволило б залучати близько $1,5 млрд додаткових інвестицій в рік, дати поштовх до розвитку сільськогосподарського і фінансового секторів та сільській місцевості.

«З іншого боку, відсутність ринку землі погіршує добробут 6,9 млн українців-власників земельних паїв. В умовах ослабленої конкуренції через відсутність ринку землі, власники отримують за оренду ділянок плату, занижену в 5 разів: $50 за га в рік замість $250 за га — як в Болгарії чи Польщі», — ідеться в повідомленні.

У Мінекономрозвитку вказують, що відсутність ринку землі також спонукає фермерів інвестувати у вирощування переважно однорічних культур —соняшнику або ріпаку, які найбільше виснажують землю.

«Тільки з 2004 р. по 2012 р. Україна втратила до 43 тис. га площ багаторічних культур. За розрахунками Світового банку, інвестуючи в однорічні культури замість багаторічних, фермер щорічно втрачає близько $1 тис. доданої вартості з кожного га», — зазначили в міністерстві.

Крім того, за оцінками Центру економічної стратегії, місцеві громади та державний бюджет щорічно недоотримують близько 2,8 млрд грн податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод по фактичного продажу земельних ділянок.

«Врахувавши всі зазначені пункти, Мінекономрозвитку запропонувало президенту України застосувати право вето щодо закону №2666-VIII», — повідомили в міністерстві.

Виконано за допомогою Disqus