Фермери приховують випадки АЧС у господарствах — думка

25 березня 2019 107 0
Фермери приховують випадки АЧС у господарствах — думка
pixabay.com

Українські фермери приховують випадки зараження АЧС у господарствах та розпродують заражене поголів’я. Так відбувається через те, що власники свиней та промислові виробники отримали менше 1% компенсацій за знищених тварин внаслідок АЧС. Про це заявив генеральний директор ТОВ «Центр підвищення ефективності у тваринництві» Микола Бабенко, передає УНН.

«Що для власника свинокомплексу означає відсутність коштів у бюджеті на компенсацію у випадку АЧС? Означає лише одне — банкрутство. От і почали по Україні приховувати випадки АЧС не лише в домогосподарствах, а й на промислових свинокомплексах. І таких випадків багато, в різних областях», — наголосив Микола Бабенко.

За його словами, у разі підозри АЧС власник приймає рішення — розпродати швидко все поголів’я, яке потенційно заражене вірусом АЧС — великих свиней на забій, малих на вирощування на інші ферми.

Кожен прихований випадок АЧС збільшує ризики подальшого розповсюдження хвороби, каже Бабенко.

«Промислові виробники свинини залишені сам на сам із проблемою, яку самі вони вирішити не можуть. Увага громадськості до проблеми відсутності компенсацій промисловим виробникам може допомогти врятувати галузь, зберегти робочі місця в селах, інакше ризик втрати власного виробництва свинини високий, як ніколи», — пояснює він.

Виконано за допомогою Disqus