Перші міжнародні аграрні розписки видали на Львівщині та Чернігівщині

14 червня 2019 369 0
Перші міжнародні аграрні розписки видали на Львівщині та Чернігівщині
Перші міжнародні аграрні розписки видали на Львівщині та Чернігівщині

Модель залучення коштів з-за кордону розробили у Проекті IFC «Аграрні розписки в Україні», а з новим валютним законодавством, прийнятим НБУ в лютому 2019 р., такий формат співпраці став можливим на практиці. Так, перші міжнародні розписки були видані на Чернігівщині та на Львівщині вже цього сезону. Про це повідомила прес-служба проекту.

Сільськогосподарське підприємство «Салікс» обробляє близько 300 га на Львівщині, вирощує традиційні зернові та олійні культури. Минулого року вперше скористалося аграрною розпискою, а вже цього сезону за допомогою інструменту вдалося залучити фінансування у розмірі 1,2 млн грн від кредитора-нерезидента, компанії «Евервелле». Так на початку червня з’явилася перша міжнародна фінансова аграрна розписка.

За словами представника «Евервелле» Віталій Нестерук зазначив, що це естонська компанія, яка працює в Україні у сфері зернового трейдингу вже понад 10 років. «Евервелле» співпрацює з міжнародними зернотрейдерами та великими виробниками переважно в західних та північних регіонах України.

За словами заступника директора СП «Салікс» Богдана Цапа, з «Евервелле» вони успішно співпрацюють вже більше трьох років. Міжнародну розписку видали як супровід до форвардного контракту та додаткове забезпечення на суму отриманої передоплати: за форвардом до кінця серпня «Салікс» зобов’язаний поставити 240 т ріпаку, в заставу за розпискою передали 100 т і її дія завершується наступного року.

Богдан Цап зазначив, що від кредитора вони отримали фінансування за ставкою 12% річних з розрахунком у валюті. І додав, що це одна з переваг міжнародних розписок.

«По-перше, я маю прямий контроль із-за кордону. У мене ціна на сільгосппродукцію, звичайно, вища, ніж тут на ринку. А, по-друге, до нас заходить валюта», — додав він.

Читати за темою: Аграрні розписки: що треба знати с/г виробнику?

Наприкінці квітня цього року ТОВ «Зорі Обмачева» з Чернігівської області передали естонській компанії «Летофін» товарну аграрну розписку, в рамках якої зобов’язалися здійснити поставку 10,5 тис. т кукурудзи до січня 2020 р.

За словами комерційного директора «Зорі Обмачева» Івана Іванова, аграрна розписка була видана у супровід до форвардного договору на поставку майбутнього врожаю кукурудзи, за розпискою підприємство отримало пре-фінансування у розмірі близько 40% загальної вартості продукції.

Кредитор-нерезидент — естонська компанія «Летофін» працює в українському агросекторі у виробничих напрямках, а нещодавно також почала активно освоювати сегмент торгівлі сільгосппродукцією як трейдер.  

Рішення використати можливості аграрних розписок для співпраці було спільним, за словами Івана Іванова, «Летофін» був ознайомлений з механізмом розписок, а «Зорі Обмачева», своєю чергою, мали практичний досвід — минулого року видали 8 аграрних розписок (серед них і товарні, і фінансові).

Підготовка до видачі міжнародної розписки була доволі простою.

«Від початку переговорного процесу, узгодження тексту і умов до підписання аграрної розписки нам знадобилося не більше двох тижнів. Узгоджували деякі технічні деталі, урожайність, вартість продукції в заставі тощо. Щодо документів, то з нашої сторони був потрібен стандартний пакет, як для звичайних аграрних розписок», — повідомив Іван Іванов.

ТОВ «Зорі Обмачева» планує і надалі працювати з аграрними розписками. За словами комерційного директора підприємства, вони готуються співпрацювати також і з українськими кредиторами.

 

Виконано за допомогою Disqus