Ситуація у тваринницькій галузі є критичною

22 жовтня 2015 141 0
Ситуація у тваринницькій галузі є критичною
Кurkul.comСитуація у тваринницькій галузі є критичною

В агропромисловому комплексі найкритичніша ситуація сьогодні склалася у тваринницькій галузі. Про це сказав «Агро Перспективі» народний депутат Верховної Ради України, екс-генеральний директор компанії «Зернопродукт МХП» Микола Кучер.

За його словами, за перше півріччя 2015 р., під впливом нового витка девальвації наприкінці 2014 р. – початку 2015 р., різко зросли витрати на виробництво м'ясо-молочної продукції. Одночасно з тим, у ринковій ціні продукції тваринництва повною мірою не спрацював компенсаційний механізм ринку, що покрив би курсову переоцінку її вартості, результатом чого стала збитковість діяльності.

«Малі та середні виробники продукції тваринництва змушені скорочувати власне виробництво, а частина з них вже припинила виробничу діяльність. Тому, для такої трудомісткої як тваринницька галузь збереження спецрежиму ПДВ, це не просто питання перспективи і прибутковості, це питання виживання», — наголошує експерт.

Микола Кучер зазначає, що підтвердженням цього є те, що за перше півріччя 2015 р. спостерігається скорочення поголів’я худоби та виробництва продукції тваринництва у порівнянні з аналогічним періодом 2014 р. А в цілому, за прогнозами експертів, 30-40% підприємств у тваринницькій галузі вже через 3-4 місяці стануть збитковими, що призведе, за попередніми підрахунками, до скорочення від 60 тис. до 100 тис. робочих місць у сільській місцевості.

«За умови скасування спецрежиму пільгового оподаткування 70% молочного скотарства країни відразу «піде під ніж». З точки зору продовольчої безпеки ситуація украй ускладниться тим, що ми будемо повністю залежати від імпорту, у першу чергу молока, яєць та м’яса. А ці товари складають основу споживчого кошика українців», — додав експерт.

Виконано за допомогою Disqus