Скасування мораторію призведе до обезземелювання селян

29 жовтня 2015 20 0
Скасування мораторію призведе до обезземелювання селян
Latifundist.comСкасування мораторію призведе до обезземелювання селян

Україна не готова зробити крок до запровадження ринку землі. Таку думку «Аналітичній службі новин» висловив голова агропромислової корпорації «Сварог Вест Груп» Андрій Гордійчук.

«Сьогодні у суспільстві відчувається очевидна неготовність бачити у землі лише товар: близько 20% українців підтримують ідею продажу землі. При цьому більше 50% людей не усвідомлюють проблематику цього питання», — зазначив він.

Експерт стверджує, що ні суспільство, ні політичні еліти не готові зробити крок до запровадження ринку землі: держава боїться політичної відповідальності, а суспільство світоглядно не сприймає землю як звичайний товар. І тому розвиток українського ринку землі зупинився на точці ухвалення мораторію.

«Це, можливо, і не досконалий правовий інструмент, але він зафіксував ситуацію на етапі, коли український селянин в основному зберіг свою землю, а агрохолдинги не скупили велику частину земельних ресурсів держави, — пояснює Андрій Гордійчук.

Експерт переконаний, зараз ця рівновага зберігається. Адже агрохолдинги обробляють 13% сільськогосподарських земель. Ще 17% — в окремих фермерських господарствах, а 70% земель обробляють індивідуальні господарства. А це 30 млн га. Неприйнятність поспішних кроків з впровадження ринку земель свідчать соціальні та економічні фактори, а спроби механічно ввести ринок землі приведуть до наймасштабнішого в історії України обезземелювання селянства.

«Держава повинна думати, як забезпечити людині гідні гроші за оренду його паю, а не про те, як цей пай у нього купити. І при цьому не зашкодити розвитку агросектору — нині перспективного напрямку в державі», — переконаний експерт.

Виконано за допомогою Disqus