Ефективний розвиток фермерства можливий лише за умов кооперації

4 листопада 2015 45 0
Ефективний розвиток фермерства можливий лише за умов кооперації
Latifundist.comЕфективний розвиток фермерства можливий лише за умов кооперації

Фермерам потрібно переходити від зернової та олійної спеціалізації до овочевої і фруктової.

Про це «Агробізнесу сьогодні» сказав кандидат економічних наук, керівник Центру стратегічних досліджень агропромислового розвитку Сумського національного аграрного університету Олександр Маслак.

За його словами, це потребуватиме капіталовкладень у розвиток відповідної інфраструктури. Перш за все це складське господарство та формування системи оптових селянських ринків, що необхідно для збереження врожаю та його, у разі потреби, швидкої реалізації. Тому що зберігати врожай, частково перезволожений через дощі, необхідно у спеціальних овочесховищах.

«Це допоможе зберегти якість продукції та мінімізувати коливання цін впродовж року. Тож необхідна розбудова складського господарства та розвиток заготівельно-збутової мережі через кооперацію фермерів», — вважає експерт.

На його думку, більшість вирощеної товарної продукції не знаходить покупців через відсутність можливості її продажу. До того ж, не всі виробники мають умови для тривалого її зберігання, тому багато продукції просто псується.

«Мережа заготівельно-збутової кооперації, яка існувала за радянських часів, була зруйнована, а натомість сучасна, ринкова ще не побудована. Влада здійснює перші кроки з налагодження кооперативних відносин на ринку сільськогосподарської продукції, які є вкрай необхідними, але не в змозі розв’язати існуючу проблему», — переконаний Олександр Маслак.

Також він додав, що створення власних кооперативів виробників із подальшим продажем продукції через оптово-продовочі ринки, мережі супермаркетів, громадського харчування є бажаним результатом у розбудові сучасної заготівельно-збутової мережі. «Такі кооперативи позитивно впливатимуть на формування цін, та як результат збільшать доходи фермерів», — сказав експерт.

За інформацією експерта, уряд вже третій рік підряд підтримує будівництво сучасних сховищ для зберігання плодоовочевої продукції. Відтак, у країні функціонують сховища для картоплі та овочевої продукції для одночасного зберігання 2,4 млн т.

«У ближчій перспективі планується ввести в експлуатацію нові потужності на півмільйона тонн. Проте й цього недостатньо. Сховища потрібно зробити максимально доступними перш за все для дрібнотоварних виробників. Тому держава спільно з сільгоспвиробниками та місцевими органами влади повинна визначити, де потрібно створювати такі сховища та сприяти цим самим розвитку фермерства», — резюмував він.

Виконано за допомогою Disqus