В Україні фіксують сповільнення процесу деградації ґрунтів

11 жовтня 2019 795 0
В Україні фіксують сповільнення процесу деградації ґрунтів
Kurkul.comВ Україні фіксують сповільнення процесу деградації ґрунтів

Для того, щоб земля вважалась чорноземом, вміст гумусу в ній має перевищувати 2,5%. Середній показник в Україні — 3,16%. Втім, ще 100 років тому він був на рівні 13-14%. Проте, навіть 3,16%, у порівнянні з показниками європейських країн — це фантастична цифра. Про це повідомив Павло Коваль, генеральний директор Української аграрної конфедерації, повідомляє superagronom.com.

Фахівець зауважив, що донедавна спостерігалося зниження цього показника, але останні 3-5 років можна говорити про стабілізацію. У 2012 році було 3,19%, сьогодні цей показник становить 3,16%. Хоча падіння є, але воно сповільнюється.

«У нас близько 65% ґрунтів мають високий або середній вміст поживних речовин. Тільки близько 19% характеризуються низьким вмістом. Є над чим працювати, але ніяких катастрофічних трендів не виявляється», — зазначає Павло Коваль.

Чималу роль в ситуації з деградацією ґрунтів відіграє і зміна клімату. За останні 30-40 років межі кліматичних зон змістилися на північ щонайменше на 200-300 км.

«Степ вже досягає півночі Дніпропетровської області і навіть півдня Кіровоградської. Раніше соняшник, сою та кукурудзу в Чернігівській області можна було знайти тільки в окремих господарствах. Сьогодні, проїхавши полями цієї області, можна все це побачити», — додає Павло Коваль.

За його словами, це спричинило перерозподіл у грошовій оцінці землі. Відтак, Сумська, Чернігівська, Волинська, Рівненька, Хмельницька, Тернопільська області наростили свій потенціал і інвестиційну привабливість, а Запорізька, Херсонська, Миколаївська, південь Одеської — навпаки. Найгірший стан ґрунтів на півдні країни — це Запорізька, Херсонська, Миколаївська області.

Виконано за допомогою Disqus