Урожай овочів є найнижчим за останні п'ять років

9 листопада 2015 105 0
Урожай овочів є найнижчим за останні п'ять років
Latifundist.comУрожай овочів є найнижчим за останні п'ять років

Урожай овочів у цьому сезоні виявився найнижчим за останні 5 років, пише «Деловая столица».

Зниження посівних площ, тотальна економія на якісному насінні і погодні умови зменшили врожай овочів і картоплі на кілька мільйонів тонн. І хоча зібраного цілком достатньо для забезпечення потреб внутрішнього ринку, ціни вже рекордно зросли.

Бажання аграріїв, які мріють продати врожай за захмарними цінами, може стримати хіба що масштабний імпорт.

Антирекорд з урожаю овочів не став сюрпризом для аграріїв: по суті, вони заклали його ще навесні, зменшивши посівні площі і капіталовкладення в овочеві плантації.

Коли стало зрозуміло, що перспективи експорту в Росію у цьому сезоні більш ніж туманні, а переробники повідомили про плановане зниження закупівель, більшість овочівників скоротили угіддя під культурами.

Крім того, господарства у рамках загальної стратегії «економної посівної» урізали бюджети на закупівлю якісного насіння і засобів захисту рослин, що в овочівництві має критичне значення. Але, мабуть, вирішальний удар по урожаю завдала погода. Через аномальну літню спеку частина посівів просто вигоріла, а те, що залишилося, вразили хвороби і шкідники. У підсумку врожайність більшості культур різко знизилася. Приміром, за даними Української асоціації виробників картоплі, більшість спеціалізованих господарств збирає всього 12-15 т/га, тоді як у більш вдалі сезони отримували по 25-28 т/га. Плантації цибулі в окремих регіонах були настільки вражені хворобами, що зібрати з них більш-менш великі партії товарного вигляду навряд чи вдасться.

Теоретично навіть порівняно невисоким врожаєм із лишком вистачить для потреб внутрішнього ринку. Але насправді все не так оптимістично. Овочі вже рекордно подорожчали.

Експерти прогнозують, що якщо так піде і далі, то до нового року картопля може подорожчати до 10-15 грн/кг, а овочі «борщового набору» — до 15-25 грн. Причина цінового ажіотажу банальна: багато аграріїв, очікуючи ще більш сприятливої ​​ринкової кон'юнктури, попросту притримують товар, сприяючи зростанню цін. Утім, конкуренцію нашим аграріям аграріям можуть скласти імпортери.

Виконано за допомогою Disqus