Дефіцит молочної сировини загрожує продовольчій безпеці України — думка

4 грудня 2019 133 0
Дефіцит молочної сировини загрожує продовольчій безпеці України — думка
pixabay.com

Україна, яка ще 25 років тому посідала шосте місто у світі за обсягами виробництва коров’ячого молока, опинилася перед загрозою виникнення дефіциту молочної сировини. Його спричинили щорічне скорочення поголів’я корів та зменшення обсягів виробництва молока, які тривають з 1990 р. за винятком окремих років. Про це повідомила провідний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ольга Козак, інформує прес-служба інституту.

Обсяги виробництва у 2019 р. вперше опустяться нижче позначки у 10 млн т, що підтверджує дані нещодавно опублікованого «Прогнозу виробництва молока в Україні до 2030 року: методика і розрахунки».

За словами експерта, на існуючий внутрішній дефіцит сировини вже цього року вказує насамперед, зростання закупівельної ціни на сировину. Вона за останні три місяці практично відповідає світовій та є вищою на 10-15% залежно від місяця порівняно з минулим роком. У жовтні 2019 року вона сягнула максимуму в гривневому вимірі за період незалежності України.

Читати за темою: Найбільші світові імпортери молока ― огляд ринку

Ще однією ознакою формування дефіциту сировини на внутрішньому ринку є скорочення обсягів експорту та збільшення імпорту молочних продуктів.

«Очікуване скорочення надходження сировини може стати рекордним з 2008 р.», — наголосила Ольга Козак.

При цьому, зазначила вона, якщо для господарств населення зменшення продажу молока на переробку є стабільним трендом уже понад 10 років, то переробні підприємства практично увесь цей період демонстрували стабільне зростання поставок.

На думку Ольги Козак, сільськогосподарські підприємства мають можливості наростити обсяги сировини.

«Принаймні закупівельна ціна, яка на даний момент вища світової, повинна була б стимулювати їх у напрямі нарощування виробництва якісної сировини. Натомість ті з них, які мають необхідний потенціал для нарощування виробництва, завмерли в очікуванні відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення. А слабші підприємства, не будучи достатньо вмотивованими, продовжують як і раніше, вирізати корів та згортати виробництво молока.

У 2020 р. ці процеси лише посиляться, зумовивши структурні зміни по усіх складових молочної продовольчої системи», — розповіла експерт.

Виконано за допомогою Disqus