Відміна спецрежиму ПДВ призведе до тінізації сільського господарства — Слободяник

19 листопада 2015 33 0
Відміна спецрежиму ПДВ призведе до тінізації сільського господарства — Слободяник
Кurkul.comВідміна спецрежиму ПДВ призведе до тінізації сільського господарства — Слободяник

Відміна непрямої підтримки сільського господарства у вигляді спецрежиму чи фіксованого податку призведе до тінізації сільського господарства. Про це під час брифінгу 18 листопада заявив директор Фонду підтримки фермерських господарств Іван Слободяник.

За його словами, адміністративні витрати на 1 га землі приблизно становлять 3 тис. грн, враховуючи виплату за пай. Наприклад, при середніх затратах 13 тис. грн на 1 га пшениці та при ціні збіжжя, рентабельність цієї культури є дуже малою. А якщо, відмінити пільги сільгоспвиробникам, то прибутку не буде взагалі.

«Якщо вводити зміни, то це треба робити диверсифіковано. Наприклад, щоб у господарств, які мають до 100 га землі, була можливість залишити фіксований податок. На підприємствах з земельним банком від 100 га до 3000 га залишити спецрежим ПДВ. А для господарств, що мають від 3000 га і більше була загальна система оподаткування», — зазначає експерт.

Також Іван Слободяник додав, що при відсутності дискусії з асоціаціями, які представляють союз виробників, протести, які були біля Верховної Ради України та Кабінетом Міністрів будуть тільки продовжуватись.

«Сьогодні спецрежим дає можливість прозоро використовувати надані кошти на господарські потреби. Відміна призведе до того, що фермер перестане показувати кількість зібраного урожаю, або буде фальсифікувати документи», — констатує директор Фонду підтримки фермерських господарств.

Виконано за допомогою Disqus