На Вінниччині запрацює випарна станція з переробки мелясної барди у добрива

4 лютого 2020 117 0

На Тростянецькому спиртовому заводі будують першу в Україні випарну станцію для переробки мелясної барди у добрива та паливо для промислових котелень. Про це повідомляє ТРК «Вінниччина».

«600 тонн барди випарна станція здатна перетворити на 60 тонн переробленої маси, що стане органічним добривом», — повідомив розробник станції, доктор технічних наук Інституту харчової біотехнології та геноміки НАНУ Сергій Циганков.

Зазначається, що після переробки субстанція стає більш концентрованою, зменшується в об'ємі і в навколишнє середовище потрапляє лише технічна чиста вода, яка знову може бути задіяна у технологічному циклі або скинута в каналізацію.

Сергій Циганков зазначив, що розробка відповідає світовим стандартам і навіть містить деталі ноу-хау. З його слів, аналогів випарної станції в Україні поки немає. Обладнання виготовить Вінницький дослідний завод, який вже має досвід такої роботи, за кресленнями Інститут харчової біотехнології НАНУ.

Обладнання — два корпуси висотою 18 метрів і площею 6х12 — розташують на території спиртзаводу. Для зведення станції знадобиться всього 2,5 місяця.

Модернізація підприємства була ініційована містянами, які скаржилися на відчутний запах і влаштовували акції протесту проти роботи спиртзаводу без належних очисних споруд.

Влітку 2019 р. обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій призупинила роботу ДП «Тростянецький спиртовий завод» через скарги населення на відчутний запах.

«Будемо барду на випарній станції переробляти як запрацює завод. Відходи упарюватимемо і матимемо сухі речовини під 30%», — зауважив керівник заводу Богдан Білейчук. 

Виконано за допомогою Disqus