В Україні з’явиться перша кооперативна бійня

21 листопада 2015 166 0
В Україні з’явиться перша кооперативна бійня
mercatos.netВ Україні з’явиться перша кооперативна бійня

На Херсонщині відкриють перший і єдиний в Україні кооперативний сервісно-забійний цех, пише «Голос Америки».

Проект профінансований агентством Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). І працюватиме кооперативна бійня за стандартами Європейського Союзу.

«Як пілотний проект, він нестиме просвітницьку функцію. Сюди приїздитимуть дрібні та середні виробники, аби повчитися й побачити, що це можливо – покінчити з подвірним забоєм. І наблизитись до цивілізованого ринку», — кажуть розробники проекту.

Керівник напрямку «Розвиток ринкової інфраструктури» проекту USAID «АгроІнвест» Микола Гриценко каже, що головним завдання було створити модельні цехи, показати, як можна без великих капіталовкладень створити елементарні умови для забою худоби, для надання послуг населенню по забою худоби і збуту цієї продукції вже на належних умовах на ринки.

Тепер кожен мешканець села зможе привозити своїх поросят на цю сертифіковану бійню. Відстій тварин і передубійний огляд ветеринара. Санітарна обробка приміщень. Дотримання процедур — від прийому худоби до утилізації відходів. Повний ланцюжок, що дасть змогу відстежити якість та безпеку харчових продуктів.

Дрібні виробники м’яса мають об’єднатись і створювати у селах кооперативні забійні цехи, вважають експерти.

В Україні почав діяти закон про безпечність харчових продуктів. Це означає, що буде заборонено подвірний забій худоби. Водночас мережа державних забійних пунктів, яка б обслуговувала дрібних виробників на селі, так і не створена.

Експерти вважають, що аби вижити за нинішніх умов жорсткої конкуренції, дрібні виробники м’яса мають об’єднатись і створювати по селах кооперативні забійні цехи.

Виконано за допомогою Disqus