Депутати зареєстрували законопроект, що дозволить обійти мораторій на продаж землі

23 листопада 2015 73 0
Депутати зареєстрували законопроект, що дозволить обійти мораторій на продаж землі
Депутати зареєстрували законопроект, що дозволить обійти мораторій на продаж землі

Депутати від «Блоку Петра Порошенка» зареєстрували у Верховній Раді законопроект, що дозволяє отримати в користування на 50 років сільгоспземлі країни фактично безкоштовно, незважаючи на дію мораторію, пише DT.ua.

Мова йде про законопроект №3002 про поліпшення інвестиційного клімату у сфері виробництва сільгосппродукції.

Автори ініціативи — депутати від «БПП» Анатолій Матвієнко (агрохолдинг «Авангард»), його напарник ще з часів партії «Собор» і за сумісництвом — голова передвиборчого штабу президента Порошенка в Івано-Франківській області Михайло Довбенко та ветеран «вінницької команди» гаранта Григорій Заболотний.

Суть наступна: угода про розподіл продукції — один із способів залучити приватні інвестиції у видобувну промисловість. Інвестор за власні кошти здійснює пошук і видобуток корисних копалин на наданій йому державою у тимчасове користування ділянці і отримує за це частину здобутих ним корисних копалин.

Депутати пропонують аналогічну схему співпраці аграріям, надавши їм у користування сільгоспземлі держави і попросивши натомість частину вирощеної на них продукції.

Довгострокова основа — це 50 років, саме на такий строк можуть укладатися договори відповідно до законодавства, а потім можуть продовжуватися автоматично, за згодою сторін.

«От тільки впевненості в тому, що всі ці 50 років нові господарі будуть дбайливо ставитися до землі, немає. Занадто довгий термін планування бізнес-діяльності для України, в якій будь-який бізнес з окупністю у п'ять років вважається ризикованим і невигідним. Очевидно, що нові землевласники постараються вижати з землі все і відразу, адже хто знає, що буде через три роки, як зміниться законодавство, хто буде при владі, як буде в черговий раз перекроєний ринок?» — пише оглядач Юлія Самаєва.

Законопроект передбачає припинення договорів оренди у разі підписання угод про розподіл продукції, а також заборону приватизації та передачі під заставу таких земель. Тобто чинний договір про оренду землі можна буде розірвати без згоди чинного орендаря. І для цього буде достатньо рішення КМУ укласти з новим інвестором угоду про розподіл продукції щодо ділянки, що вже перебуває в оренді.

Насторожує і той факт, що право користування земельною ділянкою на умовах угод про розподіл продукції набувається як шляхом проведення конкурсу, так і без нього. Причому згідно з проектом ідеться про землі, що вже перебувають у користуванні, і землі запасу (!). Зокрема, про землі, що виділені для науково-дослідних і навчальних цілей, перебувають у постійному користуванні державних і комунальних наукових установ, навчальних закладів, сільгосппідприємств. Тож може йтися про тисячі, якщо не про десятки тисяч гектарів.

Встановлюється спрощений механізм вилучення у нинішніх власників відповідних земель. Проект перераховує ряд загальних умов, які запускають процедуру відчуження, причому для цього вистачить хоча б однієї з них. Наприклад, недостатнє фінансування науково-дослідних робіт, що достатнім ніколи не було. Рішення про відчуження приймаються виключно урядом.

«Кабмін власноручно приймає рішення про відчуження державних земель, оскаржити яке юридично неможливо, сам же, без конкурсу, вибирає інвестора (підозрюємо, що з числа аграріїв, які перебувають у владі) і передає йому землю на 50 років. І мораторій діє, і латифундисти, що бажають поповнити свої земельні банки, задоволені. А значна частина переданої в Держрезерв продукції або гниє, або „йде“ у невідомому напрямку, збагачуючи причетних чиновників. І вовки ситі, і вівці цілі, і вільному ринку землі вічна пам'ять, тому що надії на те, що, втративши будь-який інтерес до земельного питання, задоволені персони у владі просунуться в створенні цивілізованих умов його роботи, немає», — пише оглядач.

Виконано за допомогою Disqus