Обсяги зрошуваних земель зменшилися вчетверо

26 листопада 2015 63 0
Обсяги зрошуваних земель зменшилися вчетверо
Latifundist.comОбсяги зрошуваних земель зменшилися вчетверо

Забезпечення у поливі зрошуваних земель зменшилося порівняно з 1998 р. майже вчетверо — 2170,5 тис. га.

Про це сказав провідний науковий співробітник відділу ринку земельних відносин Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Олександр Нечипоренко, пише прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

За його словами, відновлення зрошуваного землеробства без державної участі і інноваційних впроваджень не можливе.

«Однією з основних проблем є невикористання за цільовим призначенням майже 70% облікованих зрошуваних площ. Воно зумовлено, в основному, порушенням технологічної цілісності меліоративних систем внаслідок непродуманого розпаювання сільськогосподарських земель з винесенням у натуру, а також неналежного стану, у тому числі і несанкціонованого демонтажу, інженерної інфраструктури», — зазначив він.

На його думку, зрошуване землеробство України потребує нових, нетрадиційних вирішень проблеми. Проведені дослідження доводять, що відродження і подальший розвиток вітчизняних систем штучного зволоження сільськогосподарських угідь можливі лише на інноваційній основі.

«Необхідна докорінна перебудова зрошуваного землеробства у цілому як системи, створення нового її варіанту зі зміною більшості первинних властивостей, але при збереженні колишнього функціонального принципу», — сказав експерт.

Також Олександр Нечипоренко додав, що такий підхід дозволить пристосувати цю систему до якісних змін середовища з чіткою орієнтацією на кінцевий результат, який має забезпечити соціально-економічний та екологічний ефект.

Виконано за допомогою Disqus