Озвучено фактори, які захищають вітчизняний ринок олійних від обвалу

19 березня 2020 711 0
Озвучено фактори, які захищають вітчизняний ринок олійних від обвалу
Kurkul.com

Внутрішні ціни на основні олійні культури протягом березня знаходяться у флеті, що йде в розріз зі світовими тенденціями. Повідомляє Zernotorg.ua.

«Але все логічно, девальвація гривні, високі темпи експорту і переробки олійних культур в Україні протягом осені 2019 року і нижчий, в порівнянні з минулим МР, валовий збір сої, захищають вітчизняний ринок від обвалу», — зазначається у повідомленні.

 

Після обвального падіння індексів ділової активності і споживчих настроїв спочатку в Китаї, а тепер вже і в Європі та США, а також цунамі розпродажів усіх ліквідних активів на фінансових ринках, яке спостерігалось 18-20 лютого і 12 березня, можна говорити, що світова економічна і фінансова криза увійшла в активну фазу. Великі рейтингові і інвестиційні компанії, а також незалежні аналітики прогнозують відновлення економічного зростання в ІІІ-IV кварталі поточного року, яке матиме V-подібний характер, як це відбувалось після кризи в 2008-2009 рр.

В той же час занепокоєння викликає ряд факторів, а саме:

  • Розпродаж золота, який відбувалось під час обвалу фінансових ринків 18-20 лютого і 12 березня. Це свідчить про тотальне спрацювання «маржинколів», коли збиткові позиції трейдерів примусово закривались і для забезпечення покриття доводилось продавати дорогоцінні метали, зокрема золото, а також про песимізм серед учасників ринків, які продають навіть такий стабільний актив, як золото і виходять в доларовий кеш. Такі явища відбувались і в 2008 році під час кризи, але не такими швидкими темпами. Для порівняння – в 2008-му, протягом восьми місяців, золото знизилось на 350,82 дол. за тройську унцію, а за сім днів, з 9-16 березня 2020 року падіння склало 252,33 дол., тобто 2/3 від падіння під час попередньої кризи.
  • Економічний спад відбувається каскадно, тобто зараз Азія і Китай зокрема, починає відновлюватись після падіння, в той час як Європа тільки увійшла в кризу. Тому падіння ринків може значно розтягтися в часі на фоні розповсюдження коронавірусу, паралельно обвалюючи не тільки сектори логістики, енергетики і сфери послуг, а й суміжні галузі економіки.
Виконано за допомогою Disqus