Фермера судитимуть за незаконний видобуток піску

9 квітня 2020 504 0

Директор одного з фермерських господарств Харківщини організував незаконний видобуток піску на земельних ділянках сільськогосподарського призначення та самовільно «створив» там два кар’єри. Незаконний видобуток призвів до збитків державі на понад 65 млн грн. Повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

Як розповів начальник відділу прокуратури області Юрій Ковальов, встановлено, що керівник фермерського господарства, не маючи дозволу на користування земельними ділянками для використанням надр і належним чином оформленого спеціального дозволу (ліцензії) на видобуток корисних копалин, без гірничого відводу та плану розробки родовища корисних копалин, з липня по листопад 2019 р. незаконно добував пісок у Вовчанському районі Харківської області.

Читати за темою: Ринок землі: реакція соцмереж на закон про землю

Так він утворив два кар’єри середньою глибиною понад 6,5 м та близько 4 м. Надалі підприємець реалізовував добутий пісок іншим громадянам у вигляді товарної продукції.

Зазначається, що проведена інженерно-екологічна і судово-економічна експертизи показали, що несанкціонованим видобутком піску зловмисник створив небезпеку для довкілля, внаслідок чого державі заподіяно шкоду на більше ніж 65,3 млн грн.

Санкція статті ч.4 ст.240 КК України передбачає покарання у вигляді  позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

«Вказане кримінальне провадження розслідує слідче управління ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід здійснює УСБУ в Харківській област та Управління стратегічних розслідувань в Харківській області ДСР НПУ», — зазначили в прокуратурі.

Онлайн-асистент фермера сайт Kurkul.com продовжує досліджувати український аграрний ринок та ділитись результатами з вами. Настав час підвести підсумки та поглянути, як змінились фермери в Україні за останні роки.

Якщо вам цікаво, скільки земель обробляють фермери в Україні, якими напрямками вони займаються і в яких регіонах працюють, скільки з них займаються тваринництвом, переходьте за посиланням та заповнюйте анкету.

Виконано за допомогою Disqus