Черкаські фермери опановують аграрні розписки

30 листопада 2015 57 0
Черкаські фермери опановують аграрні розписки
Dr.ck.uaЧеркаські фермери опановують аграрні розписки

Черкаським фермерам пропонують альтернативу банківським кредитам — аграрні розписки, пише Vikka.

Пілотний проект запровадили у чотирьох областях України. Серед них — і Черкаська.

Власники сільськогосподарських товариств разом шукають будь-які альтернативи банківським кредитам.

«Одна із компаній, з якими ми працюємо протягом двох років, ми купуємо у них засоби захисту рослин, також насіння, запропонувала нам пілотний проект у Черкаські області по аграрних розписках», — розповідає директор сільськогосподарського товариства Володимир Тарандушка.

Фермери взялись опановувати «бразильський» бартер. Аби засіяти поля, кредиторам пообіцяли третину майбутнього врожаю. Навзамін аграрії отримали насіння та засоби захисту рослин на 16 млн грн під 0,1% річних. Переваги такої розписки, діляться аграрії, помітили відразу.

«Вона як для нас є простою, зрозумілою, фінансово дешевшою, ніж банківські кредити, і швидкою у наданні», — зазначає фінансовий директор сільськогосподарського товариства Олександр Хижняк.

Фінансовий радник Сергій Рабенко повідомив, розписка працює лише з заставою майбутнього врожаю, тобто це є рухоме майно з цих земельних ділянок, тому можливість того, що заберуть земельні ділянки за аграрними розписками, вона не існує така можливість, це фактично законодавчо неможливо.

Виконано за допомогою Disqus