Фермери не можуть скористатись програмами держпідтримки — думка

1 червня 2020 412 0
Фермери не можуть скористатись програмами держпідтримки — думка

У 2020 р. Уряд пропонує фермерам багато можливостей отримати підтримку від держави — дотації, бюджетні субсидії, часткова компенсація витрат, часткове відшкодування вартості техніки та обладнання, пільгове кредитування тощо. Проте із отриманням допомоги у аграріїв виникає багато проблем. Про це йдеться у матеріалі «Державна підтримка фермерства: відсутність стратегії та непрацюючі програми» на Kurkul.com.

Зазначається, що в кінці лютого Уряд затвердив програму державної підтримки АПК на 2020 р. Програма передбачає 4,2 млрд грн на 5 напрямків підтримки. Пізніше уряд дещо розширив програму, проте в Асоціації фермерів та приватних землевласників України стверджують, що ці дії є непослідовними та нерезультативними, адже відсутня нова Концепція розвитку фермерських господарств і сільськогосподарської кооперації (попередня закінчується в 2020 році). Пропозиції Асоціації щодо продовження та удосконалення Концепції МЕРТ не врахував.

«Уряду перед тим, як виходити з ініціативами, варто робити фахове обговорення з аграрними асоціаціями. Зараз між аграріями та Урядом є тотальна недовіра», — прокоментувала голова асоціації с/г Чернівецької області Лілія Бортич.

У травні Уряд розширив перелік суб'єктів АПК, які можуть претендувати на отримання державної підтримки у вигляді пільгових кредитів. Нині програма поширюється на всі види с/г діяльності. Передбачено 1,2 млрд грн. Крім цього, формально фермери можуть претендувати на пільгові кредити в рамках програми кредитування «5-7-9». Водночас, «Аграрний союз України» повідомляє, що на практиці програма «5-7-9» та інші кредитні програми працюють погано і через складнощі банківських процедур звичайному фермеру отримати кредит майже нереально.

З метою спрощення доступу до кредитів для дрібних фермерів депутати від «Слуги Народу» зареєстрували законопроєкт, яким пропонувалося створити Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві. Законопроєкт був відхилений і знятий з розгляду. Члени фракції Голосу зареєстрували альтернативний проєкт, який майже нічим не відрізняється. Проте аналітик Центру спільних дій Назар Заболотний вважає, що до законопроєкту є ряд серйозних зауважень, які ставлять під сумнів його доцільність:

«По-перше, учасники Фонду матимуть можливість отримувати прибуток у формі дивідендів, що перетворює Фонд на бізнес. По-друге, орієнтованість Фонду на прибуток передбачає, що послуги послуги з гарантування кредитів будуть платними, а це виключає задекларовану «державну підтримку фермерів». Сам проєкт забороняє надання гарантій юрособам, які володіють чи користуються землею площею понад 500 га, однак немає обмеження щодо кінцевого вигодонабувача. Отже, агрохолдинги зможуть подробити свої господарства на дрібні підприємства з площею до 500 га і отримувати гарантії замість дрібних фермерів», — зазначив Назар Заболотний. 

Аналогічні проблеми є і з іншими урядовими програмами підтримки фермерів. Наприклад, через секвестр бюджету багато фермерів до цього часу не отримали компенсацію за купівлю сільськогосподарської техніки.

«Ми в минулому році користувалися програмою здешевлення кредитів, але, на жаль, всім не вистачило. Хто перший подав, той і отримав. В цьому році ця програма ще не працює. Компенсацію вартості техніки теж багато хто не отримав», — зазначив Анатолій Тиховод із Запорізької області.

Таким чином, зазначається у матеріалі, програми підтримки начебто і є, але на практиці скористатися ними або неможливо, або дуже важко.

Виконано за допомогою Disqus