Аграрії страйкуватимуть проти Податкового кодексу

9 грудня 2015 108 0
Аграрії страйкуватимуть проти Податкового кодексу
Оgo.uaАграрії страйкуватимуть проти Податкового кодексу

Новий Податковий кодекс відкине аграрну галузь на десятиліття назад, про це заявив керівник Центрального апарату Аграрної партії України Денис Марчук, повідомляється на сайті партії.

За його словами, з прилавків зникнуть молочні та м’ясні продукти українського виробництва, а роботу втратять близько 100 тис.осіб.

«Новий Податковий кодекс передбачає скасування усіх пільг аграрним виробникам та переведення їх на загальну систему оподаткування. Ці пільги і так були мінімальними, однак дозволяли виробникам хоч якось триматись на плаву. Для порівняння, спецрежим ПДВ давав непряму дотацію аграріям у розмірі приблизно $20-30/га, тоді як у конкурентів українців на світовому ринку підтримка значно вища. В Європі фермери в середньому отримують $400 дотацій на гектар, а американські та канадські сільгоспвиробники беруть кредити під 1,5-2% річних», — зазначив Денис Марчук.

На його думку, позбавлення аграріїв усіх пільг призведе до падіння виробництва уже у наступному році.

«Податкові зміни передбачають пільги лише дуже маленьким виробникам, у яких дохід до 2 млн грн. Тож навіть фермер, який обробляє 1000 га під цю категорію не підпаде, у нього більший дохід, але і значно вищі витрати. В умовах високої інфляції та постійного здорожчання усіх складових аграрного виробництва, підвищення податків неминуче призведе до падіння виробництва. А сьогодні АПК — основна бюджетонаповнююча галузь і дає найбільше валютних надходжень. Також є ризик, що виробництво піде «у тінь», — зазначив Денис Марчук.

За словами політика, якщо у рослинництва є хоча б мінімальні шанси вижити, то тваринницька галузь буде повністю знищена.

«Тваринницька галузь зараз і так в глибокій кризі, позбавлення їх пільг призведе до закриття підприємств і вирізання худоби. Ми знову перетворимось на імпортозалежну країну. Молочку і м’ясну продукцію українського виробництва замінить більш дорогий імпорт. І чи зможуть українці в умовах тотального зубожіння населення кувати молоко і м'ясо – велике питання. До того ж працівники переробних підприємств і ферм опиняться на вулиці. І завтра ці люди прийдуть у центр зайнятості і їм з державного бюджету будуть виплачувати допомогу з безробіття», — каже він.

На думку Дениса Марчука, така податкова політика призведе не до росту надходжень в бюджет, а навпаки до їх зменшення через падіння виробництва.

За результатами наради профільні асоціації направили звернення Кабінету Міністрів, Верховній Раді та Президенту України з проханням підтримати пропозиції громадських професійних організацій АПК щодо недоцільності внесення запропонованих законопроектом змін до податкового законодавства в частині оподаткування сільськогосподарських товаровиробників та не допустити підписання даної редакції Податкового кодексу України.

Виконано за допомогою Disqus